- 1/2 kg beras, basuh (rendam kejap dan dikisar halus)
- 750 g gula pasir (masak dan diapiskan)
- 750 g gula merah (masak dan tapiskan)
- 2 kg pati santan
- 600 g sagu halus, direndam
- 10 biji pisang emas atau pisang raja (dipotong kecil)
- 1 kg kacang hijau (direbus empuk)
- 1 mangkuk hirisan jagung
- 1 kg ubi keledek (dipotong dadu)
- 600 g kacang tanah (digoreng dan dibuang kulitnya)
- 10 ulas nangka masak (dipotong dadu)
- Masukkan santan ke dalam periuk. Kemudian campurkan tepung beras sedikit demi sedikit dan kacau biar sebati
- Campurkan air gula yang siap ditapis
- Kemudian masukkan bahan seperti hirisan jagung, ubi keledek terlebih dulu kerana bahan terbabit lambat empuk
- Akhir sekali baru masukkan pisang, kacang hijau, kacang tanah dan nangka (Bahan ini akan lembek kalau dicampur terlalu awal)
- Kacau adunan bubur sehingga pekat. Kalau adunan mula lekang dari periuk bermakna bubur itu sudah masak
No comments:
Post a Comment