Bahan-bahan (ayam):
- 3 ketul dada atau peha ayam
- 1 sudu makan kicap cair (bahan perapan)
- 1 sudu makan cuka (bahan perapan)
- 1/2 sudu makan minyak bijan (bahan perapan)
- 1 sudu kecil gula (bahan perapan)
- Garam dan lada sulah (bahan perapan)
- 2 sudu makan tepung gandum
- 1 sudu makan tepung beras atau tepung jagung
- 3 sudu makan sos cili
- 2 sudu makan sos tomato
- 2-3 sudu makan madu
- 1 sudu makan sos tiram
- 2 sudu makan kicap cair
- 1/4 cawan air
- Bijan yang telah digoreng tanpa minyak untuk ditabur
- Gaul ayam dengan bahan bertanda perapan
- Perap selama sejam atau lebih
- Panaskan minyak, masukkan tepung gandum dan juga tepung jagung atau beras ke dalam perapan ayam dan gaul hingga sekata
- Goreng hingga keemasan, angkat dan toskan
- Campurkan kesemua bahan di dalam kuali
- Masak sehingga agak pekat
- Masukkan ayam dan gaul rata
- Taburkan bijan dan sedia untuk dihidangkan
No comments:
Post a Comment