Tuesday, April 13, 2010

AYAM MADU BIJAN


Bahan-bahan (ayam):
  • 3 ketul dada atau peha ayam
  • 1 sudu makan kicap cair (bahan perapan)
  • 1 sudu makan cuka (bahan perapan)
  • 1/2 sudu makan minyak bijan (bahan perapan)
  • 1 sudu kecil gula (bahan perapan)
  • Garam dan lada sulah (bahan perapan)
  • 2 sudu makan tepung gandum
  • 1 sudu makan tepung beras atau tepung jagung
Bahan-bahan (sos):
  • 3 sudu makan sos cili
  • 2 sudu makan sos tomato
  • 2-3 sudu makan madu
  • 1 sudu makan sos tiram
  • 2 sudu makan kicap cair
  • 1/4 cawan air
  • Bijan yang telah digoreng tanpa minyak untuk ditabur
Cara-cara (ayam):
  • Gaul ayam dengan bahan bertanda perapan
  • Perap selama sejam atau lebih
  • Panaskan minyak, masukkan tepung gandum dan juga tepung jagung atau beras ke dalam perapan ayam dan gaul hingga sekata
  • Goreng hingga keemasan, angkat dan toskan
Cara-cara (sos):
  • Campurkan kesemua bahan di dalam kuali
  • Masak sehingga agak pekat
  • Masukkan ayam dan gaul rata
  • Taburkan bijan dan sedia untuk dihidangkan

No comments:

Post a Comment