Saturday, April 3, 2010

KUIH KETAYAP

Bahan-bahan (Inti) :
  • 1/2 biji kelapa parut
  • 1/4 cawan gula kabung
  • 1/2 cawan gula pasir
  • 1 helai daun pandan
  • 1/4 cawan air
Bahan-bahan (Kulit) :
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 cawan jus pandan
  • 1/2 cawan susu segar
  • 1 biji telur
  • 1/2 sudu teh garam
Cara-cara (Inti) :
  • Campurkan air, gula kabung dan gula pasir di dalam periuk, masak dengan api yang sederhana sehingga semua bahan hancur dan sebati
  • Tutup api, tapis bahan yang telah dimasak dan masukkan semula ke dalam periuk
  • Di dalam periuk yang sama, masukkan kelapa parut dan daun pandan, masak di atas api yang sederhana sehingga sebati dan separa kering
  • Angkat dan ketepikan
Cara-cara (Kulit) :
  • Satukan kesemua bahan di dalam blender, kisar hingga sebati, dan tapiskan
  • Panaskan kuali leper (pan) dan sapu rata dengan minyak masak atau marjerin
  • Tuangkan sesenduk adunan dan ratakan adunan hingga nipis
  • Setelah masak, angkat dan ketepikan
  • Letak sedikit inti di tengah-tengahnya, lipat bahagian kiri dan kanan
  • Gulung kemas-­kemas dan buat hingga habis
  • Sedia untuk dinikmati

No comments:

Post a Comment