Thursday, February 24, 2011

TALAM UBI KAYU

Bahan-bahan lapisan bawah:
  • 1 kilo ubi kayu dikisar (ambil isi sahaja, air dibuang)
  • 3 cawan air*
  • 1 1/2 cawan gula pasir*
  • 2 helai daun pandan*
  • Sedikit pewarna kuning*
  • * Campur dan masak hingga mendidih
Bahan-bahan lapisan atas:
  • 1 cawan tepung beras
  • 4 1/2 cawan santan pekatFont size
  • Garam secukup rasa
Cara-cara lapisan bawah:
  • Panaskan kukusan dan ratakan minyak pada loyang
  • Ambil isi ubi kayu yang telah dikisar dan gaul dengan air gula
  • Masukkan adunan ke dalam loyang dan kukus sehingga masak (lebih kurang 30 min)
Cara-cara lapisan atas:
  • Bancuh semua adunan. Tapiskan
  • Masukkan ke dalam periuk dan masak sebentar atas api yang sederhana besar. Kacau supaya tidak berketul. Tutup api
  • Cakarkan sedikit lapisan bawah dan tuang adunan lapisan atas tadi. Kukus sampai masak (lebih kurang 45 min)
  • Sejukkan dan sedia untuk dinikmati

No comments:

Post a Comment