Thursday, February 24, 2011

UDANG MASALA

Bahan-bahan:
  • 1 biji bawang besar (dikisar)
  • 4 ulas bawang putih (dikisar)
  • Sedikit halia (dikisar)
  • Sedikit cabai kering yang telah dikisar (kuantiti mengikut citarasa)
  • 2 sudu besar jintan manis
  • 2 sudu besar jintan putih
  • 2 sudu besar serbuk ketumbar
  • 2 tangkai daun kari
  • Sedikit air asam jawa
  • Garam dan gula secukup rasa
  • Sedikit air
  • Minyak masak untuk menumis
  • 1 kg udang ( saiz sederhana)
Cara-cara:
  • Panaskan minyak di dalam kuali
  • Tumis bawang besar, bawang putih dan halia yang telah dikisar
  • Masukkan daun kari
  • Kemudian, masukkan jintan manis, jintan putih, ketumbar dan cabai kering di dalam satu bekas. Masukkan sedikit air, gaul hingga sebati. Masukkan bahan tadi ke dalam bahan tumis
  • Masak hingga garing
  • Masukkan air asam jawa, gula dan garam
  • Masukkan pula udang beserta dengan sedikit air
  • Biarkan mendidih. Tutup api
  • Di dalam kuali lain, panaskan minyak masak. Tumis darat daun kari dan bawang besar yang dipotong bulat (5 min). Setelah itu, masukkan ke dalam kuali udang masala. Gaul rata
  • Sedia untuk dinikmati

No comments:

Post a Comment