- 1 biji bawang besar (dikisar)
- 4 ulas bawang putih (dikisar)
- Sedikit halia (dikisar)
- Sedikit cabai kering yang telah dikisar (kuantiti mengikut citarasa)
- 2 sudu besar jintan manis
- 2 sudu besar jintan putih
- 2 sudu besar serbuk ketumbar
- 2 tangkai daun kari
- Sedikit air asam jawa
- Garam dan gula secukup rasa
- Sedikit air
- Minyak masak untuk menumis
- 1 kg udang ( saiz sederhana)
Cara-cara:
- Panaskan minyak di dalam kuali
- Tumis bawang besar, bawang putih dan halia yang telah dikisar
- Masukkan daun kari
- Kemudian, masukkan jintan manis, jintan putih, ketumbar dan cabai kering di dalam satu bekas. Masukkan sedikit air, gaul hingga sebati. Masukkan bahan tadi ke dalam bahan tumis
- Masak hingga garing
- Masukkan air asam jawa, gula dan garam
- Masukkan pula udang beserta dengan sedikit air
- Biarkan mendidih. Tutup api
- Di dalam kuali lain, panaskan minyak masak. Tumis darat daun kari dan bawang besar yang dipotong bulat (5 min). Setelah itu, masukkan ke dalam kuali udang masala. Gaul rata
- Sedia untuk dinikmati
No comments:
Post a Comment