Wednesday, April 20, 2011

UDANG ALA TOMYAM


Bahan-bahan:
  • 2 biji bawang besar (dikisar)
  • 2 ulas bawang putih (dikisar)
  • Halia sebesar ibu jari (dikisar)
  • Sedikit belacan (dikisar)
  • 1 batang serai dititik
  • Cabai kering yang telah dikisar (kuantiti mengikut citarasa)
  • Sedikit pes tomyam (Peace Brand)
  • Beberapa helai daun kari
  • Beberapa helai daun limau purut
  • Minyak masak untuk menumis
  • Garam dan gula secukup rasa
  • Sedikit air asam jawa
  • Udang yang telah dicuci (saiz sederhana)
Cara-cara:
  • Panaskan minyak masak, tumis bahan-bahan ynag telah dikisar sehingga naik bau
  • Kemudian, masukkan cabai kering dan pes tomyam. Biarkan garing sebentar
  • Masukkan daun kari, serai dan daun limau purut
  • Akhir sekali, masukkan air asam jawa, garam, gula, sedikit air dan udang
  • Kacau rata dan biarkan mendidih
  • Tutup api, dan sedia untuk dihidangkan

No comments:

Post a Comment