Bahan-bahan:
- 2 biji bawang besar (dikisar)
- 2 ulas bawang putih (dikisar)
- Halia sebesar ibu jari (dikisar)
- Sedikit belacan (dikisar)
- 1 batang serai dititik
- Cabai kering yang telah dikisar (kuantiti mengikut citarasa)
- Sedikit pes tomyam (Peace Brand)
- Beberapa helai daun kari
- Beberapa helai daun limau purut
- Minyak masak untuk menumis
- Garam dan gula secukup rasa
- Sedikit air asam jawa
- Udang yang telah dicuci (saiz sederhana)
Cara-cara:
- Panaskan minyak masak, tumis bahan-bahan ynag telah dikisar sehingga naik bau
- Kemudian, masukkan cabai kering dan pes tomyam. Biarkan garing sebentar
- Masukkan daun kari, serai dan daun limau purut
- Akhir sekali, masukkan air asam jawa, garam, gula, sedikit air dan udang
- Kacau rata dan biarkan mendidih
- Tutup api, dan sedia untuk dihidangkan
No comments:
Post a Comment