Wednesday, April 27, 2011

KUAY TEAW SUP SAYUR


Bahan-bahan:
  • Kuay teaw
  • 1 kiub pati ayam (maggi)
  • Fish cake/ fish ball/ udang/ ayam
  • 1 biji bawang besar (dihiris)
  • 5 ulas bawang putih (dihiris)
  • 5 tangkai cili api (diketuk)
  • Sayur-sayuran (jagung, cendawan, pak choy, carrot, daun sup dan lain2)
  • Sedikit air
  • 2 biji telur
  • Sedikit minyak untuk menumis
  • Garam dan gula secukup rasa
Cara-cara:
  • Panaskan minyak. Tumis bawang besar dan bawang putih hingga naik bau
  • Masukkan air, kiub pati ayam, dan fish cake/ fish ball/ udang/ ayam
  • Biarkan mendidih sekejap
  • Kemudian, masukkan semua sayur dan cili api. Gaul sebati
  • Pecahkan telur, biarkan sebentar. Kemudian, kacau
  • Akhir sekali, masukkan kuay teaw, gula dan garam. Biarkan mendidih
  • Tutup api, sedia untuk dihidangkan. Taburkan bawang goreng dan daun sup. Sedia untuk dinikmati

No comments:

Post a Comment