Bahan-bahan:
- Kuay teaw
- 1 kiub pati ayam (maggi)
- Fish cake/ fish ball/ udang/ ayam
- 1 biji bawang besar (dihiris)
- 5 ulas bawang putih (dihiris)
- 5 tangkai cili api (diketuk)
- Sayur-sayuran (jagung, cendawan, pak choy, carrot, daun sup dan lain2)
- Sedikit air
- 2 biji telur
- Sedikit minyak untuk menumis
- Garam dan gula secukup rasa
Cara-cara:
- Panaskan minyak. Tumis bawang besar dan bawang putih hingga naik bau
- Masukkan air, kiub pati ayam, dan fish cake/ fish ball/ udang/ ayam
- Biarkan mendidih sekejap
- Kemudian, masukkan semua sayur dan cili api. Gaul sebati
- Pecahkan telur, biarkan sebentar. Kemudian, kacau
- Akhir sekali, masukkan kuay teaw, gula dan garam. Biarkan mendidih
- Tutup api, sedia untuk dihidangkan. Taburkan bawang goreng dan daun sup. Sedia untuk dinikmati
No comments:
Post a Comment