Bahan-bahan:
- 1 kg daging lembu tanpa lemak
- 2 inci halia (diketuk)
- 3 batang serai (diketuk)
- 2 cawan air
- garam secukup rasa
Bahan-bahan (perap):
- Sedikit kicap masin
- Sedikit lada hitam
Bahan-bahan (dikisar):
- 10 tangkai cili kering
- 15 tangkai cili merah
- 10 ulas bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 1 sudu besar rempah kurma
- Gula merah (kuantiti mengikut citarasa)
- Sedikit air asam jawa
- 1 cm halia
Cara-cara:
- Daging dibersihkan, kemudian digaulkan dengan sedikit garam dan direbus bersama serai dan halia hingga empuk/lembut
- Angkat daging dan toskan. Hiris daging nipis2 dan lebar
- Gaulkan daging dengan sedikit kicap masin dan lada hitam. Perap selama 30 min
- Kemudian digoreng hingga garing dan angkat
- Tumbuk daging di dalam lesung jadi nipis supaya lebih lembut (kalau daging dah lembut, abaikan step ini)
- Panaskan minyak dalam kuali, tumiskan bahan kisar hingga wangi dan naik minyak
- Biarkan sedikit pekat dan masukkan daging dan gaul hingga rata dan adunan agak kering
- Sesuaikan rasa dan angkat
- Sedia untuk dinikmati
No comments:
Post a Comment