Saturday, April 23, 2011

DAGING DENDENG BERLADO


Bahan-bahan:
  • 1 kg daging lembu tanpa lemak
  • 2 inci halia (diketuk)
  • 3 batang serai (diketuk)
  • 2 cawan air
  • garam secukup rasa
Bahan-bahan (perap):
  • Sedikit kicap masin
  • Sedikit lada hitam
Bahan-bahan (dikisar):
  • 10 tangkai cili kering
  • 15 tangkai cili merah
  • 10 ulas bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 sudu besar rempah kurma
  • Gula merah (kuantiti mengikut citarasa)
  • Sedikit air asam jawa
  • 1 cm halia
Cara-cara:
  • Daging dibersihkan, kemudian digaulkan dengan sedikit garam dan direbus bersama serai dan halia hingga empuk/lembut
  • Angkat daging dan toskan. Hiris daging nipis2 dan lebar
  • Gaulkan daging dengan sedikit kicap masin dan lada hitam. Perap selama 30 min
  • Kemudian digoreng hingga garing dan angkat
  • Tumbuk daging di dalam lesung jadi nipis supaya lebih lembut (kalau daging dah lembut, abaikan step ini)
  • Panaskan minyak dalam kuali, tumiskan bahan kisar hingga wangi dan naik minyak
  • Biarkan sedikit pekat dan masukkan daging dan gaul hingga rata dan adunan agak kering
  • Sesuaikan rasa dan angkat
  • Sedia untuk dinikmati

No comments:

Post a Comment