- Kuay teaw
- 1 kiub pati ayam (maggi)
- Fish cake/ fish ball/ udang/ ayam
- 1 biji bawang besar (dihiris)
- 5 ulas bawang putih (dihiris)
- 5 tangkai cili api (diketuk)
- Sayur-sayuran (jagung, cendawan, pak choy, carrot, daun sup dan lain2)
- Sedikit air
- Telur (kuantiti mengikut kuantiti kuay teaw)
- Sedikit tepung jagung untuk memekatkan kuah
- Sedikit minyak
- Garam dan gula secukup rasa
Cara-cara:
- Pecahkan telur, pukul sedikit. Gaulkan telur dengan kuay teaw
- Panaskan minyak di dalam pan. Goreng kuay teaw yang telah digaul dengan telur hingga garing
- Selepas garing, angkat dan toskan di dalam pinggan
- Di dalam periuk lain, panaskan minyak, tumis bawang besar dan bawang putih hingga naik bau
- Setelah garing, masukkan air, kiub pati ayam, dan fish cake/ fish ball/ udang/ ayam
- Biarkan mendidih sekejap
- Kemudian, masukkan semua sayur, cili api, gula dan garam. Gaul sebati
- Akhir sekali, masukkan tepung jagung yang telah dibancuh dengan sedikit air. Kacau. Biarkan mendidih
- Tutup api, tuangkan kuah ke atas kuay teaw yang bersalut telur tadi. Sedia untuk dihidangkan. Taburkan bawang goreng dan daun sup. Sedia untuk dinikmati
Sedapnyer...=)
ReplyDeletesdp2.....cube la nnt =)
ReplyDelete