Saturday, July 9, 2011

NASI TOMATO AYAM ROS


Bahan-bahan:
  • 1 kg beras basmathi Moghul Faiza - basuh dan rendam 15 minit. Toskan
  • 9 cawan air
  • 2 cawan susu sejat Ideal
  • 8 sudu besar pes tomato
  • 4 helai daun pandan - disimpul
  • 2 sudu besar garam
  • Sedikit gula
  • 8 sudu besar minyak sapi Ghee
  • Sedikit daun ketumbar (dihiris kasar)
  • Bawang goreng secukupnya

Bahan-bahan tumis:
  • 4 batang kulit kayu manis
  • 4 kuntum bunga lawang
  • 6 biji buah pelaga
  • 3 biji bawang besar - dihiris halus
  • 3 ulas bawang putih - dihiris halus
  • Halia sebesar ibu jari - dihiris halus

Cara-cara:
  • Panaskan minyak sapi dalam periuk dan tumiskan bahan tumis hingga naik bau
  • Masukkan pes tomato dan kacau sebentar
  • Masukkan beras basmathi dan daun pandan. Gaul rata sekejap
  • Masukkan air, susu sejat, daun ketumbar, garam dan gula. Kacau perlahan sekejap dan biar nampak mendidih sikit
  • Tuangkan ke dalam periuk nasi elektrik (rice cooker) dan masak nasi seperti biasa (saya terus tumis dalam periuk elektrik dan alihkan untuk masak seperti biasa)
  • Bila nasi sudah kering, kaup nasi perlahan-lahan dari bawah ke atas, rata dan perlahan
  • Biarkan nasi masak elok
  • Sedia untuk dihidangkan bersama taburan bawang goreng, ayam ros, dalca dan acar timun nenas



No comments:

Post a Comment