Bahan-bahan:
- 1 kg beras basmathi Moghul Faiza - basuh dan rendam 15 minit. Toskan
- 9 cawan air
- 2 cawan susu sejat Ideal
- 8 sudu besar pes tomato
- 4 helai daun pandan - disimpul
- 2 sudu besar garam
- Sedikit gula
- 8 sudu besar minyak sapi Ghee
- Sedikit daun ketumbar (dihiris kasar)
- Bawang goreng secukupnya
Bahan-bahan tumis:
- 4 batang kulit kayu manis
- 4 kuntum bunga lawang
- 6 biji buah pelaga
- 3 biji bawang besar - dihiris halus
- 3 ulas bawang putih - dihiris halus
- Halia sebesar ibu jari - dihiris halus
Cara-cara:
- Panaskan minyak sapi dalam periuk dan tumiskan bahan tumis hingga naik bau
- Masukkan pes tomato dan kacau sebentar
- Masukkan beras basmathi dan daun pandan. Gaul rata sekejap
- Masukkan air, susu sejat, daun ketumbar, garam dan gula. Kacau perlahan sekejap dan biar nampak mendidih sikit
- Tuangkan ke dalam periuk nasi elektrik (rice cooker) dan masak nasi seperti biasa (saya terus tumis dalam periuk elektrik dan alihkan untuk masak seperti biasa)
- Bila nasi sudah kering, kaup nasi perlahan-lahan dari bawah ke atas, rata dan perlahan
- Biarkan nasi masak elok
- Sedia untuk dihidangkan bersama taburan bawang goreng, ayam ros, dalca dan acar timun nenas
No comments:
Post a Comment