Tuesday, June 28, 2011

HOMEMADE CENDOL

Bahan-bahan:
  • 2 1/2 cawan tepung beras
  • 1/2 cawan tepung gandum
  • 2 sudu besar tepung jagung
  • 1 sudu kecil air kapur
  • 6 cawan jus pandan (lebih kurang 15 helai daun pandan dikisar bersama air)
  • Sedikit pewarna hijau
  • Sedikit garam
Bahan-bahan lain:
  • Santan pekat
  • Air gula merah
  • Ais batu
  • Kacang merah (dalam tin)
  • Pulut
  • Jagung manis (dalam tin)
Cara-cara:
  • Campurkan kesemua bahan. Gaul rata
  • Dikisar semua bahan hingga sebati
  • Dikacau di atas api sehingga pekat dan masak
  • Ditekan di dalam acuan berlubang
  • Sedia untuk dinikmati bersama santan pekat, air gula merah, kacang merah, pulut, ais batu dan jagung manis



No comments:

Post a Comment