Monday, June 6, 2011

BIHUN SINGAPORE

Bahan-bahan:
  • Bihun (direndam dan ditos)
  • 3 ulas bawang putih (dikisar)
  • 1 biji bawang besar (dikisar)
  • Serbuk lada hitam
  • Sedikit cuka
  • Garam dan gula secukup rasa
  • 1 kiub pati ayam maggi
  • Isi ayam (dihiris kecil)
  • Udang
  • 1 batang carrot (dipotong memanjang)
  • Bunga kobis
  • Kobis
  • Daun sup dan daun bawang (dihiris kasar)
  • Bawang goreng
  • Telur dadar (dihiris halus, untuk tabur)
  • Minyak masak
Cara-cara:
  • Panaskan minyak masak. Tumis bawang putih dan bawang besar sehingga naik bau
  • Kemudian, masukkan serbuk lada hitam, kiub pati ayam maggi, cuka, garam, gula, sedikit air, isi ayam dan udang. Didihkan sebentar
  • Masukkan pula carrot, bunga kobis dan kobis sehingga empuk
  • Akhir sekali, masukkan bihun, daun sup dan daun bawang. Kacau rata. Setelah bihun lembut, tutup api
  • Sedia untuk dihidangkan. Taburkan bawang goreng dan telur dadar sebelum dinikmati



4 comments:

  1. Salam kunjungan, blog yg menarik.. senang2 singgah la ke blog saya ;)

    http://www.zuwairiaiman.com

    ReplyDelete
  2. thanks.....insyaallah, will visit soon =)

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum...cam lama dah x singgah sini...he he he...bihun singapore ni salah satu feveret husband fiza...dia mmg suka makan bihun ni...tapi x pernah buat sbb berapa tahu resepinyer....pasni leh la buat untuk famili plak...he he he

    ReplyDelete
  4. salam sis......
    wahhh best nak wat malam nii laaa.....thanks yaaaaa

    ReplyDelete