Bahan-bahan:
- Bihun (direndam dan ditos)
- 3 ulas bawang putih (dikisar)
- 1 biji bawang besar (dikisar)
- Serbuk lada hitam
- Sedikit cuka
- Garam dan gula secukup rasa
- 1 kiub pati ayam maggi
- Isi ayam (dihiris kecil)
- Udang
- 1 batang carrot (dipotong memanjang)
- Bunga kobis
- Kobis
- Daun sup dan daun bawang (dihiris kasar)
- Bawang goreng
- Telur dadar (dihiris halus, untuk tabur)
- Minyak masak
Cara-cara:
- Panaskan minyak masak. Tumis bawang putih dan bawang besar sehingga naik bau
- Kemudian, masukkan serbuk lada hitam, kiub pati ayam maggi, cuka, garam, gula, sedikit air, isi ayam dan udang. Didihkan sebentar
- Masukkan pula carrot, bunga kobis dan kobis sehingga empuk
- Akhir sekali, masukkan bihun, daun sup dan daun bawang. Kacau rata. Setelah bihun lembut, tutup api
- Sedia untuk dihidangkan. Taburkan bawang goreng dan telur dadar sebelum dinikmati
Salam kunjungan, blog yg menarik.. senang2 singgah la ke blog saya ;)
ReplyDeletehttp://www.zuwairiaiman.com
thanks.....insyaallah, will visit soon =)
ReplyDeleteAssalamualaikum...cam lama dah x singgah sini...he he he...bihun singapore ni salah satu feveret husband fiza...dia mmg suka makan bihun ni...tapi x pernah buat sbb berapa tahu resepinyer....pasni leh la buat untuk famili plak...he he he
ReplyDeletesalam sis......
ReplyDeletewahhh best nak wat malam nii laaa.....thanks yaaaaa