- Seekor ikan bawal
- 2 biji bawang putih (dicincang halus)
- 5 biji bawang merah (dicincang halus)
- 8 biji cabai hidup (dicincang halus)
- 2 biji halia sebesar ibu jari (dihiris halus)
- 3 tangkai serai (diketuk)
- 8 biji cili api (diketuk)
- 2 biji tomato (dipotong dadu)
- 2 kerat nenas (dipotong dadu)
- 2 sudu cili boh
- 3 sudu sos tiram
- 2 sudu sos ikan
- Sedikit daun ketumbar
- 1 sudu besar tepung jagung
- Serbuk kunyit, garam, dan gula
- Minyak masak untuk menggoreng dan menumis
- Ikan dibersihkan dan dilumurkan dengan garam, serbuk kunyit, cili boh dan tepung jagung. Goreng ikan tersebut sehingga garing. Angkat dan toskan
- Panaskan minyak di dalam kuali lain dan masukkan bawang putih yg dicincang dan goreng sehingga separuh kekuningan. Kemudian masukkan bawang merah, halia dan serai, goreng lagi sehingga naik bau
- Masukkan cabai hidup yang telah dicincang tadi dan goreng seketika. Kemudian, masukkan pula nenas
- Masukkan tomato, sos tiram, sos ikan, gula dan garam, dan tepung jagung yang telah dibancuh dgn air
- Apabila sudah masak, tuang kuah tadi ke atas ikan dan hiaskan dengan daun ketumbar
No comments:
Post a Comment