Monday, August 2, 2010

KETAM MASAK CABAI


Bahan-bahan:
  • 10 ekor ketam (sederhana besar)
  • Cabai kering yang telah dimesin (kuantiti mengikut citarasa)
  • Sebiji bawang besar (dikisar)
  • Sedikit belacan (dikisar)
  • Sedikit kunyit
  • Sedikit air
  • Sedikit air asam jawa
  • Garam dan gula secukup rasa
  • Minyak masak untuk mengoreng dan menumis
Cara-cara:
  • Gaulkan ketam yang telah dicuci bersih dengan garam dan kunyit
  • Panaskan minyak masak di dalam kuali
  • Goreng ketam hingga garing, angkat dan ketepikan
  • Kisar bawang besar dengan belacan
  • Panaskan minyak di dalam kuali (yang sama atau yang baru), tumis bahan yang telah dikisar hingga naik bau
  • Kemudian, masukkan pula cabai kering, masak hingga garing
  • Masukkan air asam jawa, gula dan garam
  • Akhir sekali, masukkan ketam yang telah digoreng tadi bersama dengan sedikit air
  • Kacau hingga rata dan biarkan ketam masak seketika
  • Tutup api, sedia untuk dihidangkan

No comments:

Post a Comment