Bahan-bahan:
- 10 ekor ketam (sederhana besar)
- Cabai kering yang telah dimesin (kuantiti mengikut citarasa)
- Sebiji bawang besar (dikisar)
- Sedikit belacan (dikisar)
- Sedikit kunyit
- Sedikit air
- Sedikit air asam jawa
- Garam dan gula secukup rasa
- Minyak masak untuk mengoreng dan menumis
- Gaulkan ketam yang telah dicuci bersih dengan garam dan kunyit
- Panaskan minyak masak di dalam kuali
- Goreng ketam hingga garing, angkat dan ketepikan
- Kisar bawang besar dengan belacan
- Panaskan minyak di dalam kuali (yang sama atau yang baru), tumis bahan yang telah dikisar hingga naik bau
- Kemudian, masukkan pula cabai kering, masak hingga garing
- Masukkan air asam jawa, gula dan garam
- Akhir sekali, masukkan ketam yang telah digoreng tadi bersama dengan sedikit air
- Kacau hingga rata dan biarkan ketam masak seketika
- Tutup api, sedia untuk dihidangkan
No comments:
Post a Comment