Bahan-bahan:
- 1 1/2 kg siput lala (dicuci bersih dan ditoskan)
- Sedikit minyak untuk menumis
- 3 ulas bawang merah (dimesin)
- 4 ulas bawang putih (dimesin)
- 3 tangkai cabai hidup (dimesin)
- 2 tangkai serai (diketuk)
- 5 biji cili api (diketuk)
- 3 sudu besar sos tomato
- 3 sudu besar sos tiram
- Secekak daun ketumbar (dihiris 3 inci)
- Garam dan gula secukup rasa
- Siput lala direndamkan dalam air sebentar, dibasuh dan ditoskan
- Panaskan minyak dalam kuali dan tumiskan bahan yang dimesin sehingga wangi
- Masukkan serai dan cili api, biarkan sebentar
- Masukkan sos tomato, sos tiram, garam, gula, daun ketumbar dan siput lala, kacau rata
- Tutup dengan penutup kuali dan biarkan sebentar
- Angkat dan hidangkan dalam pinggan
- Sedia untuk dinikmati
No comments:
Post a Comment