Saturday, August 21, 2010

IKAN KERAPU ALA MASAK MERAH


Bahan-bahan:

  • Sekilo ikan kerapu (lebih kurang 4 ekor)
  • Garam dan kunyit
  • Minyak masak untuk menggoreng dan menumis
  • 1 biji bawang besar (dimesin)
  • 4 biji bawang putih (dimesin)
  • Halia sebesar ibu jari (dimesin)
  • 2 batang serai (dimesin)
  • 3 biji tomato (dipotong dadu)
  • Secekak daun ketumbar (dihiris 3 inci)
  • Sedikit santan pekat
  • 3 sudu besar sos tomato
  • Garam dan gula secukup rasa
  • Sedikit cabai kering telah dimesin (kuantiti mengikut citarasa)
  • Sedikit bawang goreng (optional)
Cara-cara:
  • Gaulkan ikan dengan garam dan kunyit
  • Panaskan minyak di dalam kuali, goreng ikan hingga gari
  • Buat sampai ikan habis, ketepikan, susun dalam pingan
  • Untuk membuat sos ikan, di dalam kuali lain, panaskan minyak, tumis bahan-bahan yang telah dimesin hingga wangi
  • Kemudian, masukkan cabai kering, biarkan sebentar
  • Setelah garing, masukkan pula sos tomato, santan, garam dan gula, kacau rata dan didihkan sebentar
  • Akhir sekali, masukkan tomato dan daun ketumbar, kacau rata
  • Tutup api, tuangkan ke atas ikan yang telah digoreng sebelumnya, tabur sedikit bawang goreng
  • Sedia untuk dinikmati bersama

No comments:

Post a Comment