Bahan-bahan:
- Sekilo ikan kerapu (lebih kurang 4 ekor)
- Garam dan kunyit
- Minyak masak untuk menggoreng dan menumis
- 1 biji bawang besar (dimesin)
- 4 biji bawang putih (dimesin)
- Halia sebesar ibu jari (dimesin)
- 2 batang serai (dimesin)
- 3 biji tomato (dipotong dadu)
- Secekak daun ketumbar (dihiris 3 inci)
- Sedikit santan pekat
- 3 sudu besar sos tomato
- Garam dan gula secukup rasa
- Sedikit cabai kering telah dimesin (kuantiti mengikut citarasa)
- Sedikit bawang goreng (optional)
- Gaulkan ikan dengan garam dan kunyit
- Panaskan minyak di dalam kuali, goreng ikan hingga gari
- Buat sampai ikan habis, ketepikan, susun dalam pingan
- Untuk membuat sos ikan, di dalam kuali lain, panaskan minyak, tumis bahan-bahan yang telah dimesin hingga wangi
- Kemudian, masukkan cabai kering, biarkan sebentar
- Setelah garing, masukkan pula sos tomato, santan, garam dan gula, kacau rata dan didihkan sebentar
- Akhir sekali, masukkan tomato dan daun ketumbar, kacau rata
- Tutup api, tuangkan ke atas ikan yang telah digoreng sebelumnya, tabur sedikit bawang goreng
- Sedia untuk dinikmati bersama
No comments:
Post a Comment