Sunday, September 11, 2011

BLUEBERRY CHEESE TART

Bahan-bahan (Shell):
  • 170 g butter
  • 50 g gula ising
  • 1 biji telur (gred C)
  • 290 g tepung gandum
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • Acuan tart
Cara-cara (Shell):
  • Pukul butter dan gula hingga gula hancur (xperlu pukul lama sangat)
  • Masukkan telur dan esen vanila. Pukul lagi
  • Masukkan tepung sedikit demi sedikit
  • Uli sehingga menjadi doh yang lembut (doh tidak melekat di tangan)
  • Untuk mendapatkan doh yang baik, masukkan doh di dalam plastik beg, simpan di dalam peti ais semalaman
  • Setelah itu, ambil sedikit adunan, tekan di dalam acuan tart. Cucuk dasar acuan tart dengan garfu sebelum dibakar
  • Bakar pada suhu 170 (degree celcius) selama 20-25 minit atau sehingga masak
  • Simpan shell di dalam bekas kedap udara
  • Tunggu shell sejuk sebelum letakkan filling
Bahan-bahan (Filling):
  • 250 g blueberry filling
  • 250 g cream cheese
  • 50 g gula kastor
  • 1 biji telur (gred B)
  • 1/2 sudu teh esen vanila
  • Pewarna yang diingini (untuk loret di atas tart)
Cara-cara (Filling):
  • Putar cream cheese dan gula hingga berkrim
  • Masukkan esen vanila dan telur. Putar lagi. Sedia untuk digunakan
  • Masukkan blueberry filling ke dalam piping bag. Pipingkan ke dalam shell
  • Setelah itu, barulah pipingkan cheese filling yang telah disediakan tadi. Kaedah yang sama digunakan seperti pipingkan blueberry filling (guna piping bag yang berlainan)
  • Setelah siap, campurkan sedikit pewarna yang diingini dengan cheese filling. Kacau sebati. Loretkan ke atas tart dengan menggunakan pencungkil gigi mengikut kreativiti tersendiri
  • Bakar pada suhu 170 (degree celcius) selama 5 minit. Sentuh filling dengan jari, jika tidak melekat, maknanya telah masak
  • Sedia untuk dinikmati





No comments:

Post a Comment