Saturday, September 24, 2011

NASI KERABU



Bahan-bahan nasi:
  • 4 cawan beras
  • 1 sudu kecil garam
  • 2-3 titik pewarna
  • 2-3 helai daun limau purut
  • 1 batang serai diketuk
  • 1 helai daun pandan (disimpul)
  • Air secukupnya
Cara-cara nasi:
  • Basuh beras dan toskan
  • Masukkan semua bahan, masak nasi seperti nasi biasa
Bahan-bahan sambal tumis:
  • 5-10 tangkai cabai kering 
  • 1 biji bawang besar
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 cm halia
  • 1 cm kunyit hidup/ 1 sudu kecil serbuk kunyit
  • 200 ml santan pekat
  • 2 batang serai
  • 2 keping asam gelugor
  • 2 sudu besar budu/ 3 sudu besar sos ikan
  • Garam dan gula melaka secukupnya
  • Minyak masak untuk menumis
Cara-cara sambal tumis:
  • Kisar cabai kering, bawang besar, bawang putih, halia dan serai hingga lumat
  • Panaskan minyak, tumis semua bahan tadi sehingga garing dan naik bau
  • Masukkan santan pekat, kunyit, asam gelugor, budu atau sos ikan garam dan gula.Kacau rata
  • Biarkan mendidih
  • Tutup api apabila sambal sudah pekat
Bahan-bahan sambal kelapa ikan:
  • 1 ekor ikan kembung saiz besar
  • 1 cawan kelapa kering/ kelapa parut
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 biji bawang besar
  • 1 batang serai
  • 1 cm halia
  • Serbuk lada hitam
Cara-cara sambal kelapa ikan:
  • Bersihkan ikan dan bakar sehingga garing. Ketepikan
  • Sementara itu, goreng kelapa parut tanpa minyak dengan api perlahan sehingga garing dan keperangan
  • Asingkan isi ikan dengan tulang. Tumbuk isi ikan sehingga halus
  • Kisar bawang besar, bawang putih, halia dan serai dengan sedikit sahaja air sehingga lumat
  • Campur ikan dengan bahan-bahan kisar, goreng tanpa minyak sehingga agak garing
  • Campur ikan dengan serbuk lada hitam dan kelapa goreng tadi. Gaul sebati. Kisar dengan blender kering campuran tersebut sehingga halus
Bahan-bahan sambal cili padi:
  • 10 biji cili padi
  • Sedikit cuka
  • Garam dan gula secukupnya
Cara-cara sambal cili padi:
  • Kisar cili padi (biarkan sedikit kasar)
  • Masukkan cuka, garam dan gula
Bahan-bahan sambal budu:
  • Budu
  • 2 batang serai (diketuk)
  • 2 helai daun limau purut
  • 1 biji limau purut
Cara-cara sambal budu:
  • Campurkan semua bahan, kacau sebati
Bahan-bahan daging bakar:
  •  200 g daging di potong besar tapi nipis
  • 1 batang serai
  • 5 ulas bawang putih
  • Halia sebesar ibu jari
  • Sedikit serbuk jintan manis
  • Sedikit kunyit
  • Garam dan gula secukupnya
Cara-cara daging bakar:
  • Kisar serai, bawang putih dan halia sehingga lumat
  • Campurkan daging, bahan kisar dan bahan-bahan lain. Gaul sebati
  • Perap sebentar
  • Bakar daging sehingga garing
  • Kemudian, daging yang telah dibakar, dihiris nipis
Bahan-bahan ikan celup tepung:
  • Ikan kembung yang telah dibersihkan
  • 3 sudu makan tepung beras
  • 1 sudu teh serbuk kunyit
  • Sedikit air kapur
  • Sedikit garam
  • 1 biji telur
  • Air secukupnya
  • Minyak masak untuk menggoreng
Cara-cara ikan celup tepung:
  • Campur kesemua bahan kecuali ikan. Gaul sebati
  • Panaskan minyak. Celup ikan dalam bancuhan tepung
  • Goreng ikan sehingga garing
Bahan-bahan sayur kerabu:
  • Kobis 
  • Timun
  • Bunga kantan
  • Taugeh
  • Kacang panjang
  • Kacang botol/ kacang kelisa
  • Daun kesum
Cara-cara kerabu:
  • Hiris semua bahan kecuali taugeh
Bahan-bahan lain:
  • Telur masin
  • Keropok ikan
  • Solok lada
Cara-cara menghidang:
  • Letakkan nasi. Campurkan semua jenis sayur kerabu, sedikit sambal tumis, sedikit sampal kelapa ikan, sedikit sambal budu, sedikit sambal cili padi, telur masin, keropok ikan, daging bakar dan ikan celup tepung
  • Gaulkan semua bahan. Sedia untuk dinikmati



No comments:

Post a Comment