Wednesday, September 21, 2011

LIGHT BLUEBERRY CHEESECAKE


Bahan-bahan:
  • 300 ml susu segar
  • 6 keping keju (kraft/ cheesedale)
  • 110 g butter
  • 3 biji telur gred A
  • 90 g gula halus
  • 110 g tepung gandum
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • Blueberry filling secukupnya
Cara-cara:
  • Panaskan oven pada suhu 180 (degree celcius), gris loyang dengan butter atau alaskan dengan baking paper
  • Panaskan susu segar di dalam periuk bersama dengan kepingan keju dan butter dengan api perlahan. Kacau sehingga cair dan ketepikan
  • Asingkan putih telur dan kuning telur
  • Pukul putih telur sehingga berbuih dan kembang. Kemudian, masukkan gula halus dan pukul lagi sehingga menjadi meringue (adunan betul-betul ringan dan jika diterbalikkan bekas, adunan tidak tumpah)
  • Pukul kuning telur sehingga berkrim dan tambahkan pada adunan susu yang telah dipanaskan tadi. Kacau perlahan
  • Ayakkan tepung gandum ke dalam adunan tadi dan kaup balik sehingga sebati
  • Setelah itu, masukkan pula adunan meringue dan kaup balik sehingga sekata
  • Masukkan esen vanila dan sebatikan adunan
  • Ambil loyang yang sudah digris tadi dan masukkan 2 senduk adunan dan picitkan blueberry filling (gunakan piping bag) dengan cara bulatan di sekeliling adunan
  • Setelah itu, letakkan lagi 2 senduk adunan dan ulangi langkah di atas sehingga adunan habis
  • Bakar pada suhu 175 (degree celcius) dengan menggunakan kaedah bain marie (letakkan loyang adunan di dalam loyang yang lebih besar yang berisi air panas ketika membakar) selama 1 jam atau sehingga masak




No comments:

Post a Comment