- 2 cawan gula kastor
- 2 cawan self raising flour (diayak)
- 3 biji telur (gred A)
- 1 cawan serbuk koko (diayak)
- 1 cawan susu cair
- 1 cawan minyak (jagung/masak)
- 1 cawan air panas mendidih
- 1 sudu kecil soda bikarbonat
- 1 sudu kecil baking powder
- 1 sudu kecil esen vanila
Bahan-bahan (ganache):
- 2 cawan whipping cream
- 500 g cooking chocolate
- 1/8 cawan golden syrup
Bahan-bahan (whipped cream):
- 1 cawan non dairy whipping cream
Cara-cara (kek):
- Campurkan tepung naik sendiri, serbuk koko, soda bikarbonat dan baking powder di dalam satu bekas. Gaul sebati
- Di dalam bekas lain, pukul telur dan gula hingga kembang. Kemudian, masukkan esen vanila, susu cair dan minyak masak. Kacau sebati
- Masukkan pula, campuran tepung ke dalam adunan telur. Kaup balik hingga sebati
- Akhir sekali, masukkan air panas mendidih dan kacau rata
- Di dalam loyang bersaiz 9" yang dilapisi tracing paper, masukkan adunan dan bakar pada suhu 180 (degree celcius) selama 1 jam 30 min atau sehingga masak
- Biarkan kek sejuk dahulu, barulah dikeluarkan dari loyang
- Potong kek kepada dua bahagian yang sama besar
- Sapukan whipped cream yang telah dicampur dengan sedikit coklat ganache di atas permukaan 1 bahagian kek (cara penyediaan ganache dan whipped cream seperti di bawah). Kemudian, telangkupkan bahagian kek yang satu lagi. Sapukan whipped cream keseluruh permukaan kek
- Sejukkan kek di dalam peti ais selama lebih kurang 30 min. Setelah itu, keluarkan kek dan curahkan coklat ganache ke atas kek dan ratakan
- Bolehlah dihias kek mengikut kreativiti tersendiri. Sedia untuk dinikmati. Lebih enak dimakan ketika sejuk
Cara-cara (ganache):
- Didihkan whipping cream terlebih dahulu. Setelah mendidih, masukkan coklat masakan. Kacau rata
- Kemudian, masukkan golden syrup
- Diambil 1 cawan ganache yang telah tersedia dan baki disejukkan di dalam peti ais untuk dituang ke atas kek nanti
Cara-cara (whipped cream):
- Diambil 1 cawan non dairy whipping cream, dipukul hingga kental
- Kemudian, campurkan 1 cawan ganache yang telah diasingkan tadi dan kacau hingga sebati
- Kemudian, bolehlah disapu di atas kek
No comments:
Post a Comment