Wednesday, January 25, 2012

MACARONS


Bahan-bahan:
  • 80 g putih telur (anggaran dalam 2 biji telur gred A)
  • 65 g gula kastor
  • 80 g serbuk almond (pastikan betul-betul halus)
  • 140 g gula ising
  • Pewarna yang digemari
  • Nutella (untuk filling)
Cara-cara:
  • Ayak gula ising bersama serbuk almond di dalam 1 bekas. Ketepikan
  • Di dalam bekas yang lain, pukul putih telur hingga kembang. Kemudian, masukkan gula kastor, pukul lagi sehingga adunan menjadi kental (soft peak)
  • Setelah itu, masukkan campuran gula ising dan serbuk badan ke dalam adunan telur sedikit demi sedikit. Kaup balik hingga sebati
  • Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian yang sama banyak dan letakkan pewarna. Kacau rata
  • Masukkan setiap bahagian adunan ke dalam piping beg
  • Sediakan loyang yang telah dilapik dengan baking paper. Ambil duit syiling 20 sen, tekapkan ke atas baking paper di mana jarak antara bulatan adalah kira-kira 3 cm. Buat bulatan sehingga memenuhi loyang
  • Pipingkan adunan mengikut bulatan yang telah dilakarkan di atas baking paper. Buat sehingga habis
  • Rehatkan adunan yang telah dipiping selama lebih kurang 15-30 min. Adunan sedia untuk dibakar jika aduanan tidak melekat di tangan apabila disentuh
  • Bakar pada suhu 140 (degree celcius) selama 30 min atau sehingga masak
  • Sejukkan terlebih dahulu barulah dipipingkan filling. Saya hanya menggunakan Nutella sebagai filling
  • Sedia untuk dinikmati


No comments:

Post a Comment