Bahan-bahan roti:
- 500 g tepung high protein (diayak)
- 1 sudu kecil yis
- 250 ml air suam
- 60 g gula kastor
- 1 sudu kecil susu tepung
- 1 sudu kecil garam
- 1 biji telur (dipukul sedikit)
- 50 g butter
- 1 sudu kecil bread softener
- 1/2 sudu kecil bread improver
Bahan-bahan topping:
- 3 sudu besar mayonis
- 2 sudu besar susu pekat manis
- Serunding daging secukupnya
Cara-cara:
- Larutkan yis dengan air suam dan gula kastor. Kacau sehingga larut
- Diayak bersama tepung high protein, susu tepung, bread improver dan bread softener di dalam satu bekas
- Campurkan adunan tepung dengan larutan yis, telur, garam dan butter. Uli hingga adunan sebati dan membentuk doh yang tak melekat di tangan
- Rehatkan doh selama 1 jam. Doh akan naik
- Setelah doh naik, bahagikan doh kepada beberapa bahagian yang sama besar. Bentukkan bulat atau bujur. Susun di atas loyang
- Rehat selama 30 min dan roti akan naik. Setelah roti naik, sapukan permukaan roti dengan egg wash (campuran telur dengan susu) dan direnjis permukaan roti dengan sedikit air
- Bakar roti pada suhu 180 (degree celcius) selama 20 min atau sehingga masak keperangan
- Setalah siap dimasak, sejukkan roti terlebih dahulu
- Campurkan mayonis dan susu pekat di dalam satu bekas. Kacau rata. Sedia untuk disapu di atas permukaan roti
- Setelah roti sejuk, sapukan permukaan roti dengan campuran mayonis dan susu pekat. Tabur serunding daging di atas permukaan roti. Buat sehingga habis
- Sedia untuk dinikmati
No comments:
Post a Comment