Sunday, January 29, 2012

MEAT FLOSS BUN


Bahan-bahan roti:
  • 500 g tepung high protein (diayak)
  • 1 sudu kecil yis
  • 250 ml air suam
  • 60 g gula kastor
  • 1 sudu kecil susu tepung
  • 1 sudu kecil garam
  • 1 biji telur (dipukul sedikit)
  • 50 g butter
  • 1 sudu kecil bread softener
  • 1/2 sudu kecil bread improver
Bahan-bahan topping:
  • 3 sudu besar mayonis
  • 2 sudu besar susu pekat manis
  • Serunding daging secukupnya
Cara-cara:
  • Larutkan yis dengan air suam dan gula kastor. Kacau sehingga larut
  • Diayak bersama tepung high protein, susu tepung, bread improver dan bread softener di dalam satu bekas
  • Campurkan adunan tepung dengan larutan yis, telur, garam dan butter. Uli hingga adunan sebati dan membentuk doh yang tak melekat di tangan
  • Rehatkan doh selama 1 jam. Doh akan naik
  • Setelah doh naik, bahagikan doh kepada beberapa bahagian yang sama besar. Bentukkan bulat atau bujur. Susun di atas loyang
  • Rehat selama 30 min dan roti akan naik. Setelah roti naik, sapukan permukaan roti dengan egg wash (campuran telur dengan susu) dan direnjis permukaan roti dengan sedikit air
  • Bakar roti pada suhu 180 (degree celcius) selama 20 min atau sehingga masak keperangan
  • Setalah siap dimasak, sejukkan roti terlebih dahulu
  • Campurkan mayonis dan susu pekat di dalam satu bekas. Kacau rata. Sedia untuk disapu di atas permukaan roti
  • Setelah roti sejuk, sapukan permukaan roti dengan campuran mayonis dan susu pekat. Tabur serunding daging di atas permukaan roti. Buat sehingga habis
  • Sedia untuk dinikmati




No comments:

Post a Comment