Wednesday, November 21, 2012

AYAM TANDOORI


 Bahan-bahan:
  • 1 ekor ayam
  • 1 biji bawang besar (dikisar)
  • 3 ulas bawang putih (dikisar)
  • 2 inci halia (dikisar)
  • 100 ml yogurt
  • Sedikit serbuk pati ayam
  • Sedikit pewarna merah
  • 1 sudu makan serbuk kunyit
  • 1 1/2 sudu makan serbuk cili
  • 1 sudu makan serbuk ketumbar
  • 1 sudu makan serbuk jintan manis
  • Garam dan gula secukup rasa
Cara-cara:
  • Gaul ayam bersama bahan kisar dan bahan-bahan lain hingga rata. Perap semalaman
  • Susun ayam di dalam tray, bakar pada suhu 200 (degree celcius) sehingga ayam masak dan garing. Balikkan ayam supaya ayam masak rata. Setelah hampir masak, sapukan permukaan ayam dengan sedikit minyak
  • Sedia untuk dinikmati


 

No comments:

Post a Comment