Tuesday, November 6, 2012

TALAM SAGU


 Bahan-bahan lapisan sagu:
  • 2 cawan santan cair
  • 1 cawan sagu (dicuci dan direndam)
  • 3/4 cawan gula
  • Sedikit garam
  • Sedikit pewarna merah
Cara-cara:
  • Campurkan kesemua bahan dan masak hingga pekat
  • Sapukan acuan dengan sedikit minyak. Sudukan adunan ke dalam acuan
  • Kukus selama 15 min
Bahan-bahan lapisan santan:
  • 3 cawan santan pekat
  • 1 cawan tepung beras
  • 1 sudu besar tepung jagung
  • Garam secukupnya
Cara-cara:
  • Campurkan kesemua bahan, kisar dan masukkan ke dalam periuk
  • Masak hingga naik wap
  • Tuang ke atas lapisan sagu dan kukus lagi selama 15 min
  • Sejukkan dahulu dan sedia untuk dinikmati


 

No comments:

Post a Comment