Wednesday, November 21, 2012

CHICKEN CORNISH & CHICKEN ROLL



Bahan-bahan pastry:
  • 250 g butter
  • 500 g tepung gandum
  • Secubit garam
  • Air sejuk dari peti ais
Bahan-bahan inti:
  • Isi ayam (dipotong dadu)
  • 1 biji bawang besar (dicincang)
  • 2 sudu besar rempah kari ayam
  • 1 sudu besar serbuk cili
  • Sedikit air
  • Sedikit air asam
  • 1 batang kulit kayu manis, 3 biji pelaga, 3 kuntum bunga lawang, 5 kuntum cengkih (dimesin dengan sedikit air hingga halus, ditapis dan diambil airnya sahaja)
  • 3 biji ubi kentang (dipotong dadu)
  • Sedikit potongan daun sup
  • Sedikit serbuk pati ayam
  • Sedikit garam dan gula
  • Sedikit minyak masak
Bahan sapuan:
  • 1 biji kuing telur
Cara-cara:
  • Satukan butter, tepung dan garam di dalam satu bekas. Sedikit demi sedikit masukkan air sejuk dan uli adunan sehingga membentuk doh yang tidak melekat di tangan
  • Simpan doh di dalam peti ais selama 1 jam sebelum dicanai
  • Cara penyediaan inti: Tumis bawang besar sehingga naik bau. Kemudian, masukkan rempah kari dan serbuk cili dan tumis hingga garing. Masukkan pula air bahan kisar, air asam jawa, sedikit air, ayam, kentang, serbuk pati ayam, garam dan gula secukup rasa. Masak sehingga kentang empuk dan air kering. Akhir sekali, masukkan hirisan daun sup. Gaul rata. Tutup api dan sedia untuk digunakan
  • Canai doh senipis 0.5 cm, letakkan sedikit inti dan bentukkan menjadi seperti karipap besar. Kemudian, kelim dengan kemas. Buat sehingga habis
  • Untuk chicken roll, canai doh senipis 0.3 cm, letakkan sedikit inti dan gulung. Buat sehingga habis
  • Sapukan kuning telur dan bakar pada suhu 180 (degree celcius) selama lebih kurang 30-40 min atau sehingga kuning keperangan
  • Sedia untuk dinikmati


 

No comments:

Post a Comment