Wednesday, November 21, 2012

CHECKERED VELVET CAKE



 Bahan-bahan lapisan merah:
  • 250 g tepung naik sendiri
  • 2 sudu besar serbuk koko
  • 113 g butter
  • 160 g gula kastor
  • 2 biji telur (gred A)
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • 1 cawan buttermilk (1 cawan susu segar + 1 sudu makan cuka)
  • Pewarna merah
  • 1 sudu kecil cuka
  • 1 sudu kecil soda bikarbonat
Cara-cara:
  • Diayak tepung bersama serbuk koko
  • Dipukul butter dan gula hingga kembang. Kemudian, masukkan telur satu persatu dan pukul lagi hingga gebu
  • Sediakan buttermilk. Masukkan esen vanila dan pewarna merah ke dalam buttermilk. Kacau sebati
  • Masukkan adunan tepung dan buttermilk ke dalam adunan butter secara berselang seli. Kaup balik hingga sebati
  • Campurkan cuka dan bikarbonat soda dan masukkan campuran ke dalam adunan kek. Kaup balik hingga sebati
  • Sediakan 2 loyang saiz 10'' yang telah dilapik dengan bakng paper. Bahagikan adunan kepada dua bahagian yang sama banyak dan masukkan ke dalam loyang
  • Bakar pada suhu 170 (degree celcius) selama 30-40 min
  • Setelah masak, terbalikkan loyang di atas redai dan sejukkan
Bahan-bahan lapisan pink:
  • 250 g tepung naik sendiri + 2 sudu besar
  • 113 g butter
  • 160 g gula kastor
  • 2 biji telur (gred A)
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • 1 cawan buttermilk (1 cawan susu segar + 1 sudu makan cuka)
  • Pewarna pink
  • 1 sudu kecil cuka
  • 1 sudu kecil soda bikarbonat
Cara-cara:
  • Diayak tepung dan ketepikan
  • Dipukul butter dan gula hingga kembang. Kemudian, masukkan telur satu persatu dan pukul lagi hingga gebu
  • Sediakan buttermilk. Masukkan esen vanila dan pewarna pink ke dalam buttermilk. Kacau sebati
  • Masukkan adunan tepung dan buttermilk ke dalam adunan butter secara berselang seli. Kaup balik hingga sebati
  • Campurkan cuka dan bikarbonat soda dan masukkan campuran ke dalam adunan kek. Kaup balik hingga sebati
  • Sediakan 2 loyang saiz 10'' yang telah dilapik dengan bakng paper. Bahagikan adunan kepada dua bahagian yang sama banyak dan masukkan ke dalam loyang
  • Bakar pada suhu 170 (degree celcius) selama 30-40 min
  • Setelah masak, terbalikkan loyang di atas redai dan sejukkan
Bahan-bahan lapisan coklat:
  • 250 g tepung naik sendiri 
  • 2 sudu besar serbuk koko
  • 113 g butter
  • 160 g gula kastor
  • 2 biji telur (gred A)
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • 1 cawan buttermilk (1 cawan susu segar + 1 sudu makan cuka)
  • Pewarna coklat/ coklat emulco
  • 1 sudu kecil cuka
  • 1 sudu kecil soda bikarbonat
Cara-cara:
  • Diayak tepung bersama serbuk koko
  • Dipukul butter dan gula hingga kembang. Kemudian, masukkan telur satu persatu dan pukul lagi hingga gebu
  • Sediakan buttermilk. Masukkan esen vanila dan pewarna coklat ke dalam buttermilk. Kacau sebati
  • Masukkan adunan tepung dan buttermilk ke dalam adunan butter secara berselang seli. Kaup balik hingga sebati
  • Campurkan cuka dan bikarbonat soda dan masukkan campuran ke dalam adunan kek. Kaup balik hingga sebati
  • Sediakan 2 loyang saiz 10'' yang telah dilapik dengan bakng paper. Bahagikan adunan kepada dua bahagian yang sama banyak dan masukkan ke dalam loyang
  • Bakar pada suhu 170 (degree celcius) selama 30-40 min
  • Setelah masak, terbalikkan loyang di atas redai dan sejukkan
Bahan-bahan cream cheese frosting:
  • 227 g cream cheese
  • 227 g mascarpone
  • 1 cawan gula kastor
  • Sedikit esen lemon
  • 1 1/2 cawan whipping cream
Cara-cara cream cheese frosting:
  • Dipukul cream cheese hingga kembang. Kemudian masukkan mascarpone, pukul lagi
  • Masukkan pula gula dan esen lemon, pukul hingga gebu
  • Di dalam bekas lain, pukul whipping cream hingga kental
  • Satukan adunan whipping cream dan cream cheese. Kaup balik hingga sebati
  • Sedia untuk digunakan
Cara-cara melapis:
  • Potong setiap keping kek dengan 3 ring bulat yang berbeza saiz. Kemudian, sapukan cream cheese frosting pada setiap bulatan dan lapisan kek
  • Susun secara berselang seli supaya mendapat bentuk checker
  • Akhir sekali, saluti cream cheese frosting pada seluruh permukaan kek
  • Sejukkan di dalam peti ais selama lebih kurang 4 jam. Kemudian, bolehlah dihias mengikut kreativiti tersendiri
  • Sedia untuk dinikmati



 

No comments:

Post a Comment