Bahan-bahan lapisan merah:
- 250 g tepung naik sendiri
- 2 sudu besar serbuk koko
- 113 g butter
- 160 g gula kastor
- 2 biji telur (gred A)
- 1 sudu kecil esen vanila
- 1 cawan buttermilk (1 cawan susu segar + 1 sudu makan cuka)
- Pewarna merah
- 1 sudu kecil cuka
- 1 sudu kecil soda bikarbonat
Cara-cara:
- Diayak tepung bersama serbuk koko
- Dipukul butter dan gula hingga kembang. Kemudian, masukkan telur satu persatu dan pukul lagi hingga gebu
- Sediakan buttermilk. Masukkan esen vanila dan pewarna merah ke dalam buttermilk. Kacau sebati
- Masukkan adunan tepung dan buttermilk ke dalam adunan butter secara berselang seli. Kaup balik hingga sebati
- Campurkan cuka dan bikarbonat soda dan masukkan campuran ke dalam adunan kek. Kaup balik hingga sebati
- Sediakan 2 loyang saiz 10'' yang telah dilapik dengan bakng paper. Bahagikan adunan kepada dua bahagian yang sama banyak dan masukkan ke dalam loyang
- Bakar pada suhu 170 (degree celcius) selama 30-40 min
- Setelah masak, terbalikkan loyang di atas redai dan sejukkan
Bahan-bahan lapisan pink:
- 250 g tepung naik sendiri + 2 sudu besar
- 113 g butter
- 160 g gula kastor
- 2 biji telur (gred A)
- 1 sudu kecil esen vanila
- 1 cawan buttermilk (1 cawan susu segar + 1 sudu makan cuka)
- Pewarna pink
- 1 sudu kecil cuka
- 1 sudu kecil soda bikarbonat
Cara-cara:
- Diayak tepung dan ketepikan
- Dipukul butter dan gula hingga kembang. Kemudian, masukkan telur satu persatu dan pukul lagi hingga gebu
- Sediakan buttermilk. Masukkan esen vanila dan pewarna pink ke dalam buttermilk. Kacau sebati
- Masukkan adunan tepung dan buttermilk ke dalam adunan butter secara berselang seli. Kaup balik hingga sebati
- Campurkan cuka dan bikarbonat soda dan masukkan campuran ke dalam adunan kek. Kaup balik hingga sebati
- Sediakan 2 loyang saiz 10'' yang telah dilapik dengan bakng paper. Bahagikan adunan kepada dua bahagian yang sama banyak dan masukkan ke dalam loyang
- Bakar pada suhu 170 (degree celcius) selama 30-40 min
- Setelah masak, terbalikkan loyang di atas redai dan sejukkan
Bahan-bahan lapisan coklat:
- 250 g tepung naik sendiri
- 2 sudu besar serbuk koko
- 113 g butter
- 160 g gula kastor
- 2 biji telur (gred A)
- 1 sudu kecil esen vanila
- 1 cawan buttermilk (1 cawan susu segar + 1 sudu makan cuka)
- Pewarna coklat/ coklat emulco
- 1 sudu kecil cuka
- 1 sudu kecil soda bikarbonat
Cara-cara:
- Diayak tepung bersama serbuk koko
- Dipukul butter dan gula hingga kembang. Kemudian, masukkan telur satu persatu dan pukul lagi hingga gebu
- Sediakan buttermilk. Masukkan esen vanila dan pewarna coklat ke dalam buttermilk. Kacau sebati
- Masukkan adunan tepung dan buttermilk ke dalam adunan butter secara berselang seli. Kaup balik hingga sebati
- Campurkan cuka dan bikarbonat soda dan masukkan campuran ke dalam adunan kek. Kaup balik hingga sebati
- Sediakan 2 loyang saiz 10'' yang telah dilapik dengan bakng paper. Bahagikan adunan kepada dua bahagian yang sama banyak dan masukkan ke dalam loyang
- Bakar pada suhu 170 (degree celcius) selama 30-40 min
- Setelah masak, terbalikkan loyang di atas redai dan sejukkan
Bahan-bahan cream cheese frosting:
- 227 g cream cheese
- 227 g mascarpone
- 1 cawan gula kastor
- Sedikit esen lemon
- 1 1/2 cawan whipping cream
Cara-cara cream cheese frosting:
- Dipukul cream cheese hingga kembang. Kemudian masukkan mascarpone, pukul lagi
- Masukkan pula gula dan esen lemon, pukul hingga gebu
- Di dalam bekas lain, pukul whipping cream hingga kental
- Satukan adunan whipping cream dan cream cheese. Kaup balik hingga sebati
- Sedia untuk digunakan
Cara-cara melapis:
- Potong setiap keping kek dengan 3 ring bulat yang berbeza saiz. Kemudian, sapukan cream cheese frosting pada setiap bulatan dan lapisan kek
- Susun secara berselang seli supaya mendapat bentuk checker
- Akhir sekali, saluti cream cheese frosting pada seluruh permukaan kek
- Sejukkan di dalam peti ais selama lebih kurang 4 jam. Kemudian, bolehlah dihias mengikut kreativiti tersendiri
- Sedia untuk dinikmati

No comments:
Post a Comment