Wednesday, January 9, 2013

APAM LABU


Bahan-bahan A:
  • 2 sudu kecil yis
  • 1 sudu kecil gula
  • 3 sudu besar air suam
Bahan-bahan B:
  • 170 g gula
  • 1 biji telur
  • 150 ml santan
  • 230 g labu yang telah direbus
  • Sedikit pewarna oren
  • Sedikit esen vanila
Bahan-bahan C:
  • 200 g tepung gandum + 3 sudu besar 
  • 1 1/2 sudu kecil double action baking powder
Bahan lain:
  • Kelapa parut yang telah digaul dengan sedikit garam (kukus selama 10 min supaya kelapa tahan lebih lama)
Cara-cara:
  • Satukan bahan-bahan A dan biarkan selama 10 min
  • Satukan pula bahan-bahan B dan kisar hingga sebati
  • Masukkan bahan-bahan C dan A ke B, gaul sebati (Saya gunakan hand mixer untuk sebatikan)
  • Sediakan acuan-acuan kecil, sapukan sedikit minyak. Kemudian sendukan adunan 3/4 penuh. Buat hingga habis
  • Kukus selama 20 min. Setelah agak sejuk, keluarkan dari acuan dan sedia dinikmati bersama kelapa parut



 

3 comments:

  1. As salam Masratulhawa!singgah sini kejap dan follow.A nice blog!.selamat berkenalan.harap sudi kiranya jadi kawan di dapur saya pula at--suzanazamri.blogspot.

    ReplyDelete
  2. w'salam.....terima kasih sudi berkunjung ke blog sy & follow......salam perkenalan.....in shaa Allah blh....nnt sy berkunjung ke blog awk plk ye =)

    ReplyDelete
  3. http://gamesyork.blogspot.com/2013/06/serious-sam-3-bfe-free-full-version.html

    ReplyDelete