Tuesday, November 1, 2011

APAM LENGGGANG


Bahan-bahan:
  • 1 1/2 cawan tepung beras (diayak)
  • 1/2 cawan tepung gandum (diayak)
  • 11/2 sudu kecil yis
  • 8-10 sudu besar gula
  • Sedikit garam
  • 1 cawan air
  • 1 cawan santan
  • 1 biji telur
Cara-cara:
  • Campurkan semua bahan kecuali santan. Gaul sebati
  • Perap selama 3 jam atau lebih
  • Setelah diperap, baru dimasukkan santan dan kacau rata
  • Panaskan kuali, lanserkan sedikit minyak dan letakkan 1 senduk adunan. Lenggangkan kuali
  • Tutup kuali dan masak dengan perlahan selama 2-5 minit 
  • Apabila sudah garing, angkat dan bolehlah dilipat atau digulung
  • Sedia untuk dinikmati



No comments:

Post a Comment