Thursday, November 3, 2011

KARIPAP BULAT


Bahan-bahan doh:
  • 400 g tepung gandum (diayak)
  • 1/2 cawan minyak masak
  • 2 sudu besar butter
  • 1/2 cawan air sejuk (kuantiti mungkin berubah mengikut keadaan doh)
  • Sedikit garam
Bahan-bahan Inti:
  • 1 tin besar sardin (Ayam brand, dilecek bersama sosnya)
  • 1 biji bawang besar (dihiris)
  • 2 tangkai cabai hidup (dihiris)
  • Sedikit jus limau nipis
  • Sedikit gula dan garam
Cara-cara:
  • Campurkan minyak masak dan butter di dalam periuk. Panaskan kedua-dua bahan ini sebentar (2-3 min)
  • Tuangkan minyak dan butter yang telah dipanaskan tadi ke dalam tepung yang telah dicampurkan garam. Kacau dengan menggunakan senduk hingga sebati
  • Kemudian, barulah dimasukkan air sejuk. Uli sehingga membentuk doh yang tidak melekat di tangan. Jika air kurang, bolehlah ditambah dan jika lebih, bolehlah dikurangkan
  • Rehatkan doh di dalam peti sejuk selama 1-2 jam sebelum dicanai
  • Untuk menyediakan inti, masukkan semua bahan inti di dalam periuk. Masak sedikit hingga sos sardin kering. Tutup api dan sejukkan sebentar. Sedia untuk digunakan
  • Keluarkan doh dari peti sejuk, bahagikan doh kepada beberapa bahagian yang sama besar
  • Ambil satu bahagian, dan canaikan sehingga leper (jangan terlalu nipis atau tebal)
  • Terap adunan yang telah dicanai dengan menggunakan acuan bulat
  • Ambil dua bulatan yang telah diterap. Satu bahagian diletakkan inti, dan satu bahagian lagi untuk tutup bahagian yang diletakkan inti tadi
  • Tekan sekelilingnya dan kelim seperti biasa. Buat hingga habis
  • Panaskan minyak di dalam kuali, goreng dengan api perlahan. Setelah garing keemasan bolehlah diangkat dan ditoskan
  • Sedia untuk dinikmati


No comments:

Post a Comment