- 1 paket makaroni (direbus dengan air dan sedikit minyak, toskan)
- 1 biji bawang besar (dicincang)
- 3 ulas bawang putih (dicincang)
- 2-3 sudu besar butter
- 2-3 sudu besar cabai kering yang sudah dimesin
- 1 paket daging cincang (Ramly)
- 5 batang sosej (dihiris bulat)
- 1 tin cendawan butang (dihiris)
- 1/2 biji capsicum (hijau, merah dan kuning; dihiris memanjang)
- 1 botol sos pasta (Prego; Fresh mushroom)
- 1 sudu besar serbuk pati ayam
- 2 sudu besar sos cili
- 2 sudu besar sos tomato
- Sedikit oregano
- Garam secukup rasa
- Sedikit air
- Parutan keju mozarella
Cara-cara:
- Panaskan butter, tumis bawang besar dan bawang putih hingga naik bau
- Masukkan cabai kering yang telah dimesin, tumis hingga garing
- Kemudian, masukkan daging cincang dan sosej. Biarkan masak sebentar
- Masukkan sedikit air, sos tomato, sos cili, sos pasta, cendawan butang, capsicum, garam dan oregano. Kacau sebati
- Akhir sekali masukkan makaroni dan gaul hingga rata. Tutup api
- Masukkan makaroni ke dalam loyang atau bekas pyrex yang tahan panas. Ratakan dan tabur parutan keju mozarella, sosej dan oregano
- Bakar pada suhu 190 degree celcius sehingga permukaan atas garing keperangan
- Sedia untuk dinikmati dan lebih enak dimakan semasa masih panas
No comments:
Post a Comment