Monday, May 21, 2012

TALAM KELADI


Bahan-bahan (lapisan bawah):
  • 2 cawan tepung beras
  • 3 sudu besar tepung ubi
  • 1 1/2 sudu kecil garam
  • 6 sudu besar gula halus
  • 300 ml santan pekat
  • 700 ml air
  • 300 g keladi (dipotong kiub, direndam dengan air garam dan dikukus hingga empuk)
Cara-cara (lapisan bawah):
  • Bancuh semua bahan kecuali keladi hingga sebati dan kisar di dalam blender
  • Tapis ke dalam periuk dan masak sehingga naik wap
  • Kemudian, masukkan keladi dan kacau lagi sehingga sebati. Tutup api
  • Tuang ke dalam loyang 10" x 10" x 3"
  • Kukus selama 25 minit
Bahan-bahan (lapisan atas):
  • 1 1/2 cawan tepung gandum
  • 250 g gula halus
  • 3 biji telur
  • 250 ml santan
  • 500 ml air
  • Sedikit pewarna purple dan perisa yam
Cara-cara (lapisan atas):
  • Bancuh semua bahan hingga sebati dan dikisar di dalam blender
  • Tapis di dalam periuk dan masak sehingga naik wap
  • Tuang ke atas lapisan bawah tadi
  • Kukus lagi selama 30 minit
  • Sejukkan dahulu sebelum dipotong
  • Sedia untuk dinikmati

 

No comments:

Post a Comment