Bahan-bahan (lapisan bawah):
- 2 cawan tepung beras
- 3 sudu besar tepung ubi
- 1 1/2 sudu kecil garam
- 6 sudu besar gula halus
- 300 ml santan pekat
- 700 ml air
- 300 g keladi (dipotong kiub, direndam dengan air garam dan dikukus hingga empuk)
Cara-cara (lapisan bawah):
- Bancuh semua bahan kecuali keladi hingga sebati dan kisar di dalam blender
- Tapis ke dalam periuk dan masak sehingga naik wap
- Kemudian, masukkan keladi dan kacau lagi sehingga sebati. Tutup api
- Tuang ke dalam loyang 10" x 10" x 3"
- Kukus selama 25 minit
Bahan-bahan (lapisan atas):
- 1 1/2 cawan tepung gandum
- 250 g gula halus
- 3 biji telur
- 250 ml santan
- 500 ml air
- Sedikit pewarna purple dan perisa yam
Cara-cara (lapisan atas):
- Bancuh semua bahan hingga sebati dan dikisar di dalam blender
- Tapis di dalam periuk dan masak sehingga naik wap
- Tuang ke atas lapisan bawah tadi
- Kukus lagi selama 30 minit
- Sejukkan dahulu sebelum dipotong
- Sedia untuk dinikmati
No comments:
Post a Comment