- 1/2 kg beras pulut (direndam dengan air dan sedikit serbuk kunyit)
- 1 1/2 cawan santan pekat
- 1 helai daun pandan
- Garam secukup rasa
Cara-cara (pulut kuning):
- Toskan beras pulut
- Panaskan air kukusan
- Kukus pulut dengan daun pandan sehingga naik wap
- Keluarkan pulut dan masukkan ke dalam mangkuk besar
- Tuangkan santan yang telah dimasukkan garam. Gaul dan kacau rata santan dan pulut. Masukkan semula ke dalam periuk kukusan
- Kukus lagi sehingga naik wap (lebih kurang 30 min)
- Setelah naik wap, tutup api dan keluarkan pulut
- Letakkan pulut di dalam bekas dan tekan rata
- Sedia untuk dinikmati dan enak dimakan bersama kari ayam/ daging atau rendang ayam/ daging
Bahan-bahan (rendang tok):
- 1 kg daging lembu (dihiris)
- 2 cawan santan pekat
- 2 sudu besar kerisik
- 2 sudu besar serbuk kari daging
- 1 biji bawang besar (dihiris)
- 1/4 inci halia (dihiris)
- 1 helai daun kunyit (dihiris)
- 3 keping asam keping
- Garam dan gula merah secukup rasa
Bahan-bahan dikisar:
- 1/4 inci halia
- 3 ulas bawang putih
- 1/4 inci kunyit hidup
- 2 sudu besar ketumbar
- 1 sudu besar jintan manis
- 1 sudu besar jintan putih
- 1 sudu besar serbuk lada hitam
- 3 kuntum bunga lawang
- 5 kuntum bunga cengkih
- 3 sudu besar cabai kering
- 4 biji bawang besar
- 5 batang serai
- 3 cm lengkuas
Cara-cara:
- Gaul sebati daging, bawang besar yang dihiris, bahan-bahan kisar, halia yang dihiris, daun kunyit, gula, kerisik dan serbuk kari. Perap selama 1 jam
- Kemudian, masukkan bahan perap ke dalam kuali. Tuang santan hingga menutupi permukaan daging dan kacau sebati
- Masak di atas api yang perlahan sehingga mendidih. Masukkan garam secukup rasa dan asam keping. Masak sehingga daging lembut dan rendang kering
- Semasa masak, pastikan rasa kerisik, serbuk kari dan gula merah adalah seimbang
- Tutup api dan sedia untuk dinikmati
No comments:
Post a Comment