Monday, May 21, 2012

TALAM KELADI BERLAUK

Bahan-bahan (talam):
  • 200 g keladi (dipotong kiub, direndam dengan air garam dan dikukus hingga empuk)
  • 175 g tepung beras
  • 40 g tepung jagung
  • 20 g tepung gandum
  • 1 liter santan
  • Garam secukup rasa
Bahan-bahan (lauk):
  • 2 sudu besar minyak masak
  • 200 g udang saiz kecil atau sederhana
  • 10 g udang kering
  • Sedikit bawang goreng
  • 3 tangkai daun sup (dihiris halus)
  • 3 tangkai daun bawang (dihiris halus)
  • 3 tangkai cabai hidup (dihiris)
  • Garam secukup rasa
Cara-cara:
  • Untuk lauk: panaskan minyak dan goreng udang hingga berubah warnanya. Masukkan udang kering, kacau hingga harum dan angkat. Gaulkan dengan bawang goreng, daun sup, daun bawang, cabai dan garam
  • Satukan semua bahan talam kecuali keladi hingga sebati dan dikisar di dalam blender
  • Tapis ke dalam periuk dan masak sehingga naik wap. Masukkan keladi yang telah dikukus bersama dengan separuh bahan lauk. Kacau hingga sebati
  • Tuang ke dalan loyang dan kukus sehingga 3/4 masak. Taburkan baki bahan lauk ke atas talam keladi dan kukus lagi sehingga masak
  • Sejukkan terlebih dahulu sebelum dipotong. Dihidangkan bersama sos dan sedia untuk dinikmati
Bahan-bahan (sos): 
  • 4-5 sudu cabai kering yang telah dikisar
  • Sedikit sos tomato
  • Sedikit sos cili
  • Sedikit sos tiram
  • Sedikit sos hoisin
  • Sedikit cuka
  • Sedikit air
  • Garam dan gula secukup rasa
  • Sedikit bawang goreng
  • Minyak masak untuk menumis
Cara-cara (sos):
  • Panaskan minyak dan tumis cabai kering hingga garing
  • Kemudian masukkan kesemua bahan lain. Kacau sehingga kuah agak pekat. Tutup api
  • Sedia untuk dihidangkan bersama talam keladi berlauk

 

No comments:

Post a Comment