- 200 g keladi (dipotong kiub, direndam dengan air garam dan dikukus hingga empuk)
- 175 g tepung beras
- 40 g tepung jagung
- 20 g tepung gandum
- 1 liter santan
- Garam secukup rasa
Bahan-bahan (lauk):
- 2 sudu besar minyak masak
- 200 g udang saiz kecil atau sederhana
- 10 g udang kering
- Sedikit bawang goreng
- 3 tangkai daun sup (dihiris halus)
- 3 tangkai daun bawang (dihiris halus)
- 3 tangkai cabai hidup (dihiris)
- Garam secukup rasa
Cara-cara:
- Untuk lauk: panaskan minyak dan goreng udang hingga berubah warnanya. Masukkan udang kering, kacau hingga harum dan angkat. Gaulkan dengan bawang goreng, daun sup, daun bawang, cabai dan garam
- Satukan semua bahan talam kecuali keladi hingga sebati dan dikisar di dalam blender
- Tapis ke dalam periuk dan masak sehingga naik wap. Masukkan keladi yang telah dikukus bersama dengan separuh bahan lauk. Kacau hingga sebati
- Tuang ke dalan loyang dan kukus sehingga 3/4 masak. Taburkan baki bahan lauk ke atas talam keladi dan kukus lagi sehingga masak
- Sejukkan terlebih dahulu sebelum dipotong. Dihidangkan bersama sos dan sedia untuk dinikmati
Bahan-bahan (sos):
- 4-5 sudu cabai kering yang telah dikisar
- Sedikit sos tomato
- Sedikit sos cili
- Sedikit sos tiram
- Sedikit sos hoisin
- Sedikit cuka
- Sedikit air
- Garam dan gula secukup rasa
- Sedikit bawang goreng
- Minyak masak untuk menumis
Cara-cara (sos):
- Panaskan minyak dan tumis cabai kering hingga garing
- Kemudian masukkan kesemua bahan lain. Kacau sehingga kuah agak pekat. Tutup api
- Sedia untuk dihidangkan bersama talam keladi berlauk
No comments:
Post a Comment