Wednesday, November 21, 2012

DURIAN CREPE



 Bahan-bahan:
  • 250 g tepung gandum
  • 3 bji telur
  • 500 ml santan
  • 1/2 sudu teh garam
  • Sedikit esen vanila
  • Sedikit pewarna kuning
  • Sedikit pewarna hijau
  • Whipping cream secukupnya
  • Isi durian secukupnya
Cara-cara:
  • Satukan tepung, telur, santan, garam dan esen vanila. Kisar adunan dan tapis
  • Ambil 1/2 cawan daripada adunan di atas. Ditambah 1 sudu tepung dan sedikit pewarna hijau. Kacau hingga sebati dan masukkan ke dalam piping bag
  • Adunan yang selebihnya dimasukkan sedikit pewarna kuning dan kacau rata
  • Perap adunan sebentar selama 30 min
  • Dengan menggunakan non stick pan, sendukkan 1 adunan warna kuning dan ratakan. Tutup api dan dengan cepat dotkan adunan hijau ke atas adunan kuning. Buka api perlahan dan masak sehingga permukaan atas kering. Tidak perlu diterbalikkan. Buat hingga adunan habis
  • Pukul whipping cream hingga kental dan masukkan ke dalam piping bag
  • Ambil sekeping crepe, pipingkan whipping cream ke atas crepe. Kemudian, letakkan sedikit isi durian ke atas whipping cream tadi. Pipingkan lagi whipping cream sehingga menutupi permukaan isi durian
  • Lipat crepe seperti bentuk bantal. Buat hingga habis
  • Sejukkan crepe di dalam peti ais
  • Enak dimakan ketika sejuk. Sedia untuk dinikmati


 

3 comments:

  1. sedapnyer Hawa...mana blog pun dok tayang CD...dapnyer....

    ReplyDelete
  2. Aah akk, skrg nie mmg famous durian crepe nie.....t akk blh la try...sdp....kaki akk mcm mn....

    ReplyDelete
  3. hari ni baru nak cuba durian crepe :)

    ReplyDelete