Tuesday, November 6, 2012

SARDINE ROLL II


 Bahan-bahan pastry:
  • 250 g butter
  • 500 g tepung gandum
  • Secubit garam
  • Air sejuk dari peti ais
Bahan-bahan inti:
  • 1 tin sardin (toskan sos, lenyek ikan sardin)
  • 1 biji bawang besar (dicincang)
  • 2 tangkai cili hidup (dihiris bulat)
  • Sedikit potongan daun sup
  • Sedikit garam
  • Sedikit perahan jus limau
  • Sedikit minyak masak
Bahan sapuan:
  • 1 biji kuing telur
Cara-cara:
  • Satukan butter, tepung dan garam di dalam satu bekas. Sedikit demi sedikit masukkan air sejuk dan uli adunan sehingga membentuk doh yang tidak melekat di tangan
  • Simpan doh di dalam peti ais selama 1 jam sebelum dicanai
  • Cara penyediaan inti: Tumis bawang besar sehingga naik bau. Kemudian, masukkan semua bahan lain, kacau hingga sebati. Tutup api dan sejukkan terlebih dahulu sebelum digunakan
  • Canai doh senipis 0.3 cm, letakkan sedikit inti dan gulung. Buat sehingga habis
  • Buat sedikit torehan di atas sardine roll dengan menggunakan pisau. Sapukan kuning telur dan bakar pada suhu 180 (degree celcius) selama lebih kurang 30-40 min atau sehingga kuning keperangan
  • Sedia untuk dinikmati


 

2 comments:

  1. sedapnyer Masratul Hawa...rajin Hawa masak...pastu segak2 pulak tu...dapnyer...=)

    ReplyDelete
  2. Kak fiza....rajin gitu2 jela...kaki akk mcm mn....dh ok sket?

    ReplyDelete