Bahan-bahan (pastry):
- 150 g butter (pastikan butter sejuk)
- 280 g tepung gandum (diayak)
- 1 biji kuning telur (dipukul)
- Secubit garam
- 1 sudu kecil gula
Bahan-bahan (inti):
- Dada ayam (didadu)
- 1 batang carrot (didadu)
- 2 biji kentang (didadu)
- 1 tin cendawan butang (didadu)
- 1 biji bawang besar (dicincang)
- 3 ulas bawang putih (dicincang)
- 1 sudu besar rempah kari daging
- 1/2 sudu besar serbuk cili
- 1 kiub pati ayam
- Garam dan gula secukup rasa
- Minyak masak untuk menumis
Cara-cara (pastry):
- Campurkan kesemua bahan. Uli sehingga membentuk doh
- Bahagikan kepada dua bahagian. Balut dengan wrapping plastik, disimpan di dalam peti sejuk selama lebih kurang 30 min
- Selepas itu, ambil satu bahagian doh, dicanai sederhana nipis
- Letakkan doh ke dalam acuan tat. Kemaskan
- Masukkan inti tat dan ratakan
- Kemudian, ditabur hirisan daun bawang dan parutan cheese
- Ambil satu lagi bahagian doh, canaikan sederhana nipis untuk menutupi keseluruhan permukaan atas tat
- Kemaskan bahagian tepi acuan tat
- Sapukan kuning telur di atas permukaan tat
- Bakar pada suhu 180 (degree celcius) selama 30 min atau sehingga garing keemasan
- Setelah masak, sejukkan dan keluarkan tat dari acuan
- Sedia untuk dinikmati
Cara-cara (inti):
- Panaskan minyak masak. Tumis bawang besar dan bawang putih sehingga garing
- Masukkan rempah kari dan serbuk cili yang telah dibancuh dengan sedikit air, tumis sehingga naik bau
- Masukkan pula, carrot dan kentang. Biarkan empuk sebentar
- Kemudian, masukkan ayam, cendawan butang, kiub ayam, garam dan gula. Kacau dan masak sehingga kering
- Tutup api dan sejukkan sebentar
- Sedia untuk digunakan
No comments:
Post a Comment