Bahan-bahan (pastry):
- 1 paket puff pastry (jenama Kawan)
Bahan-bahan (inti):
- 1 tin tuna (flakes in sunflower oil, Ayam Brand)
- 2 biji ubi kentang (direbus dan dilecek)
- 1 biji telur (dipukul sedikit)
- 1 sudu besar butter (dicairkan)
- 1 batang karot (didadu dan direbus)
- 2 sudu besar mustard
- 1 sudu besar mayonis
- 2 sudu besar sour cream
- 1 biji bawang besar (dcincang)
- 1/2 capsicum merah (didadu)
- Garam secukup rasa
- Hirisan daun bawang (untuk tabur di atas tat)
- Parutan cheese (parmesan/ mozzarella, untuk ditabur)
- Kuning telur (disapu atas tart)
Cara-cara (pastry):
- Ambil sekeping puff pastry, dicanai sederhana nipis
- Diterap dengan acuan bulat dan diletakkan di dalam dulang tart. Buat sehingga habis
- Kemudian, dimasukkan inti tuna yang telah disediakan terlebih dahulu
- Ditabur dengan hirisan daun bawang dan cheese
- Sapukan kuning telur pada kulit puff pastry
- Bakar pada suhu 180 (degree celcius) sehingga garing keperangan
- Sedia untuk dinikmati
Cara-cara (inti):
- Campurkan kesemua bahan. Gaul sebati
- Sedia untuk dimasukkan ke dalam pastry
No comments:
Post a Comment