Wednesday, February 22, 2012

TUNA TART


Bahan-bahan (pastry):
  • 1 paket puff pastry (jenama Kawan)
Bahan-bahan (inti):
  • 1 tin tuna (flakes in sunflower oil, Ayam Brand)
  • 2 biji ubi kentang (direbus dan dilecek)
  • 1 biji telur (dipukul sedikit)
  • 1 sudu besar butter (dicairkan)
  • 1 batang karot (didadu dan direbus)
  • 2 sudu besar mustard
  • 1 sudu besar mayonis
  • 2 sudu besar sour cream
  • 1 biji bawang besar (dcincang)
  • 1/2 capsicum merah (didadu)
  • Garam secukup rasa
  • Hirisan daun bawang (untuk tabur di atas tat)
  • Parutan cheese (parmesan/ mozzarella, untuk ditabur)
  • Kuning telur (disapu atas tart)
Cara-cara (pastry):
  • Ambil sekeping puff pastry, dicanai sederhana nipis
  • Diterap dengan acuan bulat dan diletakkan di dalam dulang tart. Buat sehingga habis
  • Kemudian, dimasukkan inti tuna yang telah disediakan terlebih dahulu
  • Ditabur dengan hirisan daun bawang dan cheese
  • Sapukan kuning telur pada kulit puff pastry
  • Bakar pada suhu 180 (degree celcius) sehingga garing keperangan
  • Sedia untuk dinikmati
Cara-cara (inti):
  • Campurkan kesemua bahan. Gaul sebati
  • Sedia untuk dimasukkan ke dalam pastry



No comments:

Post a Comment