- Butter (dilembutkan)
- Sedikit parutan keju cheddar
Bahan-bahan (souffle):
- 1 sudu besar butter
- 1 sudu besar tepung serbaguna
- 60 ml susu segar
- 115 g cream cheese (dilembutkan)
- 2 biji telur (diasingkan putih dan kuning telur)
- 1 sudu kecil esen vanila
- Secubit garam
- Secubit cream of tartar
- 65 g gula kastor
Bahan-bahan (dusting/ hiasan):
- Serbuk koko
- Coklat ganache (coklat masakan dimasak dengan whipping cream; kuantiti agak-agak je)
- Peach slices (atau apa-apa jenis buah lain)
Cara-cara (mould lining):
- Susun 6-7 ramekins/ acuan souffle di atas dulang pembakar
- Disapu setiap acuan dengan butter
- Kemudian, ditaburkan keseluruhan permukaan acuan dengan parutan keju cheddar
Cara-cara (souffle):
- Dicampurkan butter dan tepung di dalam satu bekas. Diuli sedikit sehingga sebati. Ketepikan
- Panaskan susu segar dan cream cheese di dalam pan dengan api kecil, dikacau sehingga sebati (tiada bintil-bintil)
- Setelah itu, masukkan campuran butter dan tepung ke dalam adunan cheese, dikacau lagi sehingga sebati. Tutup api dan ketepikan
- Di dalam bekas lain, pukul kuning telur dan separuh gula sehingga berkrim dan pekat. Dimasukkan esen vanila dan dikacau rata
- Masukkan adunan kuning telur ke dalam adunan cheese. Kaup balik hingga sebati
- Dipukul putih telur, lebihan gula, garam dan cream of tartar di dalam satu bekas berasingan. Pukul sehingga adunan menjadi kental (soft peak)
- Masukkan adunan putih telur ke dalam adunan cheese sedikit demi sedikit. Kaup balik sehingga sebati
- Masukkan adunan souffle ke dalam acuan (isi sehingga penuh acuan, tapi jangan sampai melimpah ye)
- Bakar pada suhu 160 (degree celcius) selama 30-45 min atau sehingga permukaan souffle garing perang keemasan (jangan dibuka pintu oven sepanjang proses pembakaran untuk mengelak souffle tak naik dengan cantik)
- Setelah masak, biarkan souffle di dalam oven selama 30 min dan selepas itu, barulah dikeluarkan dari oven dan dibiarkan sejuk
- Setelah sejuk, hidangkan souffle dengan menapis serbuk koko di atasnya
- Buat lubang di tengah souffle dan pipingkan coklat ganache di dalamnya dan bolehlah diletak apa-apa jenis buah-buahan di tengah souffle sebagai hiasan
- Sedia untuk dinikmati dan lebih enak dimakan ketika masih panas
No comments:
Post a Comment