Thursday, March 1, 2012

PEACH PANNA COTTA

 


Bahan-bahan (lapisan vanila):
  • 125 ml whipping cream
  • 125 ml susu segar
  • 20 g gula
  • 20 ml air
  • 2 sudu kecil gelatin
  • 1 sudu kecil esen vanila
Bahan-bahan (lapisan peach):
  • 200 ml peach puree
  • 20 g gula
  • 20 ml air 
  • 2 sudu kecil gelatin
Cara-cara (lapisan vanila):
  • Tabur gelatin ke dalam air, biarkan kembang lebih kurang 10 min. Ketepikan
  • Panaskan whipping cream, susu segar dan gula di atas api yang kecil. Kacau sentiasa. Panaskan sehingga gula hancur (jangan sampai mendidih) dan tutup api
  • Masukkan gelatin ke dalam adunan yang dipanaskan tadi dan kacau sehingga gelatin larut. Masukkan esen vanila. Ketepikan dan biarkan sejuk
  • Setelah sejuk, masukkan adunan ke dalam bekas. Sejukkan di dalam peti ais selama lebih kurang 2 jam
Cara-cara (lapisan peach):
  • Tabur gelatin ke dalam air, biarkan kembang lebih kurang 10 min. Ketepikan
  • Panaskan peach puree dan gula di atas api yang kecil. Kacau sentiasa. Panaskan sehingga gula hancur (jangan sampai mendidih) dan tutup api
  • Masukkan gelatin ke dalam adunan yang dipanaskan tadi dan kacau sehingga gelatin larut. Ketepikan dan biarkan sejuk
  • Setelah sejuk, masukkan adunan ke dalam bekas yang berisi lapisan vanila tadi. Sejukkan di dalam peti ais selama lebih kurang 2 jam
  • Sedia untuk dinikmati dan lebih enak dimakan ketika sejuk




No comments:

Post a Comment