- 125 ml whipping cream
- 125 ml susu segar
- 20 g gula
- 20 ml air
- 2 sudu kecil gelatin
- 1 sudu kecil esen vanila
Bahan-bahan (lapisan peach):
- 200 ml peach puree
- 20 g gula
- 20 ml air
- 2 sudu kecil gelatin
Cara-cara (lapisan vanila):
- Tabur gelatin ke dalam air, biarkan kembang lebih kurang 10 min. Ketepikan
- Panaskan whipping cream, susu segar dan gula di atas api yang kecil. Kacau sentiasa. Panaskan sehingga gula hancur (jangan sampai mendidih) dan tutup api
- Masukkan gelatin ke dalam adunan yang dipanaskan tadi dan kacau sehingga gelatin larut. Masukkan esen vanila. Ketepikan dan biarkan sejuk
- Setelah sejuk, masukkan adunan ke dalam bekas. Sejukkan di dalam peti ais selama lebih kurang 2 jam
Cara-cara (lapisan peach):
- Tabur gelatin ke dalam air, biarkan kembang lebih kurang 10 min. Ketepikan
- Panaskan peach puree dan gula di atas api yang kecil. Kacau sentiasa. Panaskan sehingga gula hancur (jangan sampai mendidih) dan tutup api
- Masukkan gelatin ke dalam adunan yang dipanaskan tadi dan kacau sehingga gelatin larut. Ketepikan dan biarkan sejuk
- Setelah sejuk, masukkan adunan ke dalam bekas yang berisi lapisan vanila tadi. Sejukkan di dalam peti ais selama lebih kurang 2 jam
- Sedia untuk dinikmati dan lebih enak dimakan ketika sejuk
No comments:
Post a Comment