- 1 ekor ayam (dipotong, dicuci dan ditoskan)
- 1 sudu besar serbuk ketumbar
- 1 1/2 sudu besar serbuk jintan putih
- 1 sudu besar gula merah
- 1 sudu besar minyak
- Garam secukup rasa
- 3 cm lengkuas (dikisar)
- 5 ulas bawang putih (dikisar)
- 5 cm halia (dikisar)
Cara-cara:
- Gaul ayam dengan serbuk ketumbar, serbuk jintan putih, gula merah, garam dan bahan kisar. Perap selama lebih kurang 2 jam
- Lumur ayam dengan minyak dan letak ayam di atas redai pemanggang
- Panggang ayam dengan api atas dan bawah pada suhu 200 (degree celcius) selama lebih kurang 1 jam atau sehingga ayam garing keperangan
- Sedia untuk dinikmati bersama sos
Bahan-bahan sos:
- 3 sudu besar cabai kering yang telah dikisar
- 1 sudu besar air asam jawa
- 250 ml air
- 2 sudu besar cuka
- Garam dan gula secukup rasa
Cara-cara sos:
- Campurkan semua bahan dan masak sekejap di atas api perlahan sehingga mendidih
- Sedia untuk dihidangkan bersama ayam panggang
No comments:
Post a Comment