Friday, March 9, 2012

AYAM @ MANUK PANGGANG


Bahan-bahan:
  • 1 ekor ayam (dipotong, dicuci dan ditoskan)
  • 1 sudu besar serbuk ketumbar
  • 1 1/2 sudu besar serbuk jintan putih
  • 1 sudu besar gula merah
  • 1 sudu besar minyak
  • Garam secukup rasa
  • 3 cm lengkuas (dikisar)
  • 5 ulas bawang putih (dikisar)
  • 5 cm halia (dikisar)
Cara-cara:
  • Gaul ayam dengan serbuk ketumbar, serbuk jintan putih, gula merah, garam dan bahan kisar. Perap selama lebih kurang 2 jam
  • Lumur ayam dengan minyak dan letak ayam di atas redai pemanggang
  • Panggang ayam dengan api atas dan bawah pada suhu 200 (degree celcius) selama lebih kurang 1 jam atau sehingga ayam garing keperangan
  • Sedia untuk dinikmati bersama sos
Bahan-bahan sos:
  • 3 sudu besar cabai kering yang telah dikisar
  • 1 sudu besar air asam jawa
  • 250 ml air
  • 2 sudu besar cuka
  • Garam dan gula secukup rasa
Cara-cara sos:
  • Campurkan semua bahan dan masak sekejap di atas api perlahan sehingga mendidih
  • Sedia untuk dihidangkan bersama ayam panggang


No comments:

Post a Comment