- 200 g biskut digestive (dihancurkan)
- 100 g butter (dicairkan)
Cara-cara (base):
- Campurkan kedua-dua bahan, gaul sebati
- Masukkan ke dalam loyang, tekan hingga mampat
- Sejukkan di dalam peti sejuk selama 30-60 min
Bahan-bahan (filling):
- 500 g cream cheese
- 160 g gula kastor
- 20 g gelatin
- 50 ml air
- 200 ml sirap peach
- Hirisan buah peach (kuantiti bergantung pada individu)
- 280 g yogurt asli
Cara-cara (filling):
- Larutkan gelatin di dalam air
- Panaskan sirap peach sehingga suam (jangan sampai mendidih). Tutup api dan masukkan gelatin. Kacau hingga keseluruhan gelatin larut. Ketepikan dan sejukkan
- Pukul cream cheese dan gula hingga kembang. Masukkan pula yogurt. Pukul lagi hingga sebati
- Masukkan larutan sirap peach ke dalam adunan cream cheese. Kaup balik hingga sebati
- Akhir sekali masukkan hirisan peach. Gaul rata
- Tuangkan adunan ke dalam loyang yang dilapisi lapisan biskut tadi. Sejukkan di dalam peti sejuk selama 5 jam
- Sedia untuk dinikmati
No comments:
Post a Comment