Wednesday, March 28, 2012

SAMBAL PECEL INDONESIA

Bahan-bahan:
  • 1 biji tomato (dihiris bulat)
  • 2 ulas bawang merah (dihiris)
  • 2 ulas bawang putih (dihiris)
  • 5 tangkai cili merah (dihiris bulat)
  • 7 tangkai cili padi (dihiris bulat)
  • 2 helai daun limau purut
  • 2 biji limau kasturi (diambil jusnya)
  • Sedikit gula melaka
  • Sedikit garam
  • Sedikit ikan bilis (optional)
  • Sedikit belacan yang sudah dibakar
  • Minyak masak
Cara-cara:
  • Panaskan minyak masak. Masukkan tomato. Layukan sebentar
  • Masukkan semua bahan lain. Kacau rata
  • Masak hingga semua bahan layu
  • Tutup api, sejukkan sebentar
  • Masukkan sambal ke dalam lesung batu. Lenyekkan sambal perlahan-lahan hingga sambal sebati dan sederhana halus
  • Sedia untuk dinikmati dan enak dimakan bersama lele goreng, ayam goreng, ulam-ulaman dan sebagainya

 

No comments:

Post a Comment