- 1 biji tomato (dihiris bulat)
- 2 ulas bawang merah (dihiris)
- 2 ulas bawang putih (dihiris)
- 5 tangkai cili merah (dihiris bulat)
- 7 tangkai cili padi (dihiris bulat)
- 2 helai daun limau purut
- 2 biji limau kasturi (diambil jusnya)
- Sedikit gula melaka
- Sedikit garam
- Sedikit ikan bilis (optional)
- Sedikit belacan yang sudah dibakar
- Minyak masak
Cara-cara:
- Panaskan minyak masak. Masukkan tomato. Layukan sebentar
- Masukkan semua bahan lain. Kacau rata
- Masak hingga semua bahan layu
- Tutup api, sejukkan sebentar
- Masukkan sambal ke dalam lesung batu. Lenyekkan sambal perlahan-lahan hingga sambal sebati dan sederhana halus
- Sedia untuk dinikmati dan enak dimakan bersama lele goreng, ayam goreng, ulam-ulaman dan sebagainya
No comments:
Post a Comment