Bahan-bahan:
- 90 g butter
- 70 g gula kastor
- 110 g tepung naik sendiri (diayak)
- 1 sudu besar susu tepung (diayak)
- 1 biji telur (gred A)
- 1/2 sudu kecil esen vanila
- 50 ml air
- 1/2 cawan parutan keju cheddar
Cara-cara:
- Diayak tepung bersama susu tepung. Ketepikan
- Dipukul butter dan gula hingga kembang
- Kemudian, masukkan telur dan esen vanila, pukul lagi
- Masukkan adunan tepung dan air secara berselang seli ke dalam adunan butter. Kaup balik hingga sebati
- Akhir sekali, masukkan separuh parutan keju ke dalam adunan. Kaup balik
- Sudukan adunan ke dalam acuan muffin hingga 3/4 penuh
- Taburkan parutan keju
- Bakar pada suhu 180 (degree celcius) selama 30 minit atau sehingga muffin masak keperangan
- Sedia untuk dinikmati
No comments:
Post a Comment