- 150 g tepung kek
- 1 sudu kecil baking powder
- 4 biji kuning telur
- 70 g gula kastor
- 1/4 sudu kecil garam
- 85 ml corn oil
- 115 ml jus pandan (10 helai daun pandan dikisar dengan 150 ml air)
- 1 sudu kecil perisa pandan
- 4 biji putih telur
- 70 g gula kastor
- 1/2 sudu kecil cream of tartar
Cara-cara (kek chiffon):
- Diayak tepung dengan baking powder. Ketepikan
- Dipukul kuning telur dengan 70 g gula dan garam sehingga berkrim. Kemudian, masukkan corn oil, jus pandan dan perisa pandan. Kaup balik hingga sebati
- Di dalam bekas yang sama, masukkan adunan tepung ke dalam adunan kuning telur, kaup balik hingga rata
- Di dalam bekas lain, pukul putih telur, 70 g gula dan cream of tartar sehingga kental (soft peak)
- Kemudian, masukkan adunan kuning telur ke dalam adunan putih telur sedikit demi sedikit dan kaup balik hingga sebati
- Masukkan adunan ke dalam loyang dan bakar pada suhu 175 (degree celcius) selama 40-45 min
- Setelah masak, terbalikkan loyang dan biarkan sejuk. Kemudian barulah dikeluarkan kek dari loyang
Bahan-bahan (kastard):
- 1050 g santan
- 225 g gula
- 2 sudu kecil serbuk agar-agar
- 1 sudu kecil perisa pandan
- 100 g tepung hoen kwee (warna hijau)
- 75 ml jus pandan (4 helai pandan dikisar dengan 75 ml air)
- Secubit garam
Cara-cara (kastard):
- Campur kesemua bahan. Kemudian dikisar
- Masak di atas api sehingga pekat. Ketepi dan sejukkan
Cara-cara keseluruhan:
- Dipotong mendatar kek chiffon menjadi 2 lapisan
- Lapisan pertama dimasukkan ke dalam loyang
- Masukkan 1/2 daripada adunan kastard ke atas lapisan kek pertama dan ratakan
- Lapiskan pula lapisan kek kedua. Ditekan sedikit
- Kemudian, masukkan 1/2 lagi adunan kastard dan ratakan
- Sejukkan di dalam peti sejuk
- Sedia untuk dinikmati
No comments:
Post a Comment