Tuesday, March 13, 2012

ROTI JALA KARI AYAM

Bahan-bahan (roti jala):
  • 220 g tepung gandum
  • 200 ml santan
  • 200 ml air
  • Sedikit garam
  • Sedikit pewarna kuning telur
  • 1 biji telur
Cara-cara (roti jala):
  • Satukan kesemua bahan di dalam satu bekas. Kacau sedikit
  • Kemudian, kisar campuran di dalam blender dan tapis
  • Adunan mestilah tidak terlalu pekat atau cair. Jika cair, tambahkan sedikit tepung dan jika pekat tambahkan air
  • Panaskan non stick pan, dan surai roti jala
  • Lipat atau gula roti jala. Buat hingga habis
  • Sedia untuk dinikmati bersama kari ayam atau daging dan sebagainya
Bahan-bahan (kari ayam):
  • Ayam (dipotong kecil)
  • 3 biji ubi kentang (dipotong empat atau enam)
  • 2 sudu besar rempah kari ayam atau daging (Adabi)
  • 1 sudu besar serbuk cili
  • 3 keping asam gelugor
  • Sedikit santan pekat
  • 1 biji bawang besar (dihiris)
  • 2 ulas bawang putih (dihiris)
  • 2 cm halia (dihiris)
  • 1 batang kulit kayu manis
  • 2 kuntum bunga lawang
  • 3 kuntum cengkih
  • 3 biji buah pelaga
  • 1 sudu kecil serbuk pati ayam
  • Garam dan gula secukup rasa
  • Sehelai daun pandan
  • Sedikit air
  • Minyak masak
Cara-cara (kari ayam):
  • Panaskan minyak, tumis bahan hirisan dan rempah empat sekawan (kayu manis, bunga lawang, cengkih dan pelaga hingga garing
  • Setelah garing, masukkan rempah kari ayam atau daging dan serbuk cili yang telah dibancuh dengan sedikit air. Tumis hingga naik bau
  • Masukkan ubi kentang dan sedikit air. Biarkan ubi empuk sebentar
  • Masukkan pula ayam, daun pandan, serbuk pati ayam, garam dan gula, asam gelugor dan santan. Didihkan sehingga ayam masak. Sentiasa kacau
  • Setelah ayam masak, dan semua bahan sebati, tutup api
  • Sedia dinikmati dan dihidangkan bersama roti jala

 

No comments:

Post a Comment