- 220 g tepung gandum
- 200 ml santan
- 200 ml air
- Sedikit garam
- Sedikit pewarna kuning telur
- 1 biji telur
Cara-cara (roti jala):
- Satukan kesemua bahan di dalam satu bekas. Kacau sedikit
- Kemudian, kisar campuran di dalam blender dan tapis
- Adunan mestilah tidak terlalu pekat atau cair. Jika cair, tambahkan sedikit tepung dan jika pekat tambahkan air
- Panaskan non stick pan, dan surai roti jala
- Lipat atau gula roti jala. Buat hingga habis
- Sedia untuk dinikmati bersama kari ayam atau daging dan sebagainya
Bahan-bahan (kari ayam):
- Ayam (dipotong kecil)
- 3 biji ubi kentang (dipotong empat atau enam)
- 2 sudu besar rempah kari ayam atau daging (Adabi)
- 1 sudu besar serbuk cili
- 3 keping asam gelugor
- Sedikit santan pekat
- 1 biji bawang besar (dihiris)
- 2 ulas bawang putih (dihiris)
- 2 cm halia (dihiris)
- 1 batang kulit kayu manis
- 2 kuntum bunga lawang
- 3 kuntum cengkih
- 3 biji buah pelaga
- 1 sudu kecil serbuk pati ayam
- Garam dan gula secukup rasa
- Sehelai daun pandan
- Sedikit air
- Minyak masak
Cara-cara (kari ayam):
- Panaskan minyak, tumis bahan hirisan dan rempah empat sekawan (kayu manis, bunga lawang, cengkih dan pelaga hingga garing
- Setelah garing, masukkan rempah kari ayam atau daging dan serbuk cili yang telah dibancuh dengan sedikit air. Tumis hingga naik bau
- Masukkan ubi kentang dan sedikit air. Biarkan ubi empuk sebentar
- Masukkan pula ayam, daun pandan, serbuk pati ayam, garam dan gula, asam gelugor dan santan. Didihkan sehingga ayam masak. Sentiasa kacau
- Setelah ayam masak, dan semua bahan sebati, tutup api
- Sedia dinikmati dan dihidangkan bersama roti jala
No comments:
Post a Comment