Bahan-bahan:
- 5 biji kuning telur
- 250 g coklat masakan (semisweet choc, Hershey)
- 375 ml susu penuh krim
- 375 ml non dairy whipping cream
- 1 sudu kecil esen vanila
Cara-cara:
- Pukul kuning telur sehingga berkrim. Ketepikan
- Panaskan susu bersama coklat masakan di dalam periuk dengan api perlahan sehingga coklat cair
- Kemudian, masukkan adunan kuning telur ke dalam adunan susu. Masukkan juga esen vanila. Kacau sehingga agak pekat (menjadi seperti kastard dan pastikan adunan tidak mendidih). Tutup api dan sejukkan sebentar
- Pukul whipping cream sehingga kental (soft peak)
- Campurkan adunan kastard ke dalam whipping cream. Kaup balik hingga sebati
- Masukkan ke dalam bekas dan sejukkan di dalam peti ais (overnight)
- Sedia untuk dinikmati
No comments:
Post a Comment