Tuesday, March 13, 2012

SHREDDED CHICKEN TORTILLA

 

Bahan-bahan:
  • Beberapa keping tortilla
  • 5 ketul ayam (bahagian isi)
  • 3 ulas bawang putih (diketuk)
  • Sedikit air
  • 1 sudu kecil serbuk pati ayam
  • 1 biji bawang besar (dicincang)
  • 2 ulas bawang putih (dicincang)
  • 1 sudu kecil serbuk lada hitam
  • 1 sudu besar sos tomato
  • Sedikit air rebusan ayam
  • Garam dan gula secukup rasa
  • Sedikit serbuk oregano
  • Sedikit mayonis
  • 2 sudu besar butter
  • Fries (digoreng terlebih dahulu)
Cara-cara:
  • Rebus ayam bersama bawang putih yang diketuk, air dan serbuk pati ayam sehingga separuh masak. Tutup api dan asingkan ayam dan air rebusan
  • Biarkan ayam sejuk sebentar. Setelah itu, dengan menggunakan garfu, dicarik isi ayam (jangan terlalu halus, sederhana je)
  • Di dalam pan, panaskan butter, tumis bahan-bahan yang dicincang hingga garing
  • Kemudian, masukkan ayam, sos tomato, air rebusan, garam dan gula, serbuk lada hitam dan serbuk oregano. Kacau hingga sebati
  • Setelah ayam masak dan semua bahan bersatu, tutup api dan sejukkan sebentar
  • Campurkan filling ayam dengan sedikit mayonis dan gaul rata
  • Ambil sekeping tortilla, letakkan sedikit filling ayam dan beberapa fries, gulung kemas
  • Sedia untuk dinikmati
 

 

No comments:

Post a Comment