Friday, March 9, 2012

SAMBAL TEMPE IKAN BILIS


Bahan-bahan:
  • Ikan bilis (dicuci dan ditoskan)
  • 2 keping tempe (dihiris nipis)
  • 3 sudu besar cabai kering yang telah dikisar
  • Sedikit air asam jawa
  • Garam dan gula secukup rasa
  • Minyak masak untuk menggoreng
Cara-cara:
  • Panas minyak di dalam kuali, goreng tempe hingga garing. Angkat dan ketepikan
  • Goreng pula ikan bilis hingga garing. Angkat dan ketepikan
  • Di dalam kuali yang sama, buang sedikit minyak jika banyak, tumis cabai kering hingga garing
  • Kemudian, masukkan air asam jawa, garam dan gula. Kacau sebati
  • Apabila sambal kering dan menjadi agak pekat, masukkan ikan bilis dan tempe. Gaul sebati
  • Tutup api dan sedia untuk dinikmati


No comments:

Post a Comment