Bahan-bahan:
- Seekor ikan siakap (dikelar dan dilumur dengan garam, kunyit, sedikit tepung jagung dan serbuk cabai)
- 2 biji bawang putih (dicincang halus)
- 2 biji bawang besar (dicincang halus)
- 2 tangkai cabai hidup (dicincang halus)
- 2cm halia (dihiris halus)
- 3 tangkai serai (diketuk)
- 8 biji cili api (diketuk)
- 2 biji tomato (dipotong dadu)
- 2 kerat nenas (dipotong dadu)
- 2 sudu cili boh
- 3 sudu sos tiram
- 2 sudu sos tomato
- 2 sudu sos ikan
- 2 biji limau kasturi (diambil jusnya)
- Sedikit daun ketumbar
- Garam dan gula secukup rasa
- Minyak masak untuk menggoreng dan menumis
- Digoreng ikan sehingga garing. Angkat dan toskan
- Panaskan minyak di dalam kuali lain dan masukkan bawang putih yg dicincang dan goreng sehingga separuh kekuningan. Kemudian masukkan bawang merah, halia dan serai, goreng lagi sehingga naik bau
- Masukkan cabai hidup yang telah dicincang tadi dan goreng seketika. Kemudian, masukkan pula nenas
- Masukkan tomato, sos tiram, sos tomato, sos ikan, jus limau kasturi, gula dan garam. Kacau sebati
- Apabila sudah masak, tuang kuah tadi ke atas ikan dan hiaskan dengan daun ketumbar
No comments:
Post a Comment