- 10 ketul kepak ayam (dilumur dengan sedikit garam)
- 6 ulas bawang putih (dikisar)
- 3 sudu besar madu
- 2 sudu besar kicap pekat
- 2 sudu besar sos tiram
- 1 sudu kecil serbuk pati ayam
- 1 sudu kecil lada sulah
Cara-cara (perap dan panggang):
- Campurkan kesemua bahan dan gaul sebati. Perap semalaman atau 3-4 jam
- Susun ayam di dalam loyang yang dilapisi dengan aluminium foil
- Bakar ayam pada suhu 200 (degree celcius) selama 1 jam atau sehingga ayam masak dan garing keperangan
- Sedia untuk dinikmati bersama sos
Bahan-bahan (sos):
- Lebihan bahan perapan ayam
- Sedikit cabai kering kisar
- Sedikit minyak masak
- Sedikit madu
- Sedikit air
- Sedikit cuka
- Sedikit gula
Cara-cara (sos):
- Panaskan minyak masak, tumis cabai kering hingga garing
- Kemudian, masukkan lebihan bahan perapan ayam
- Masukkan kesemua bahan lain, didihkan hingga sos agak pekat. Tutup api
- Sedia dihidangkan bersama ayam
No comments:
Post a Comment